Gazdaság

2012.04.17. 18:02

Márciusban besegített a közmunka

Márciusban 1200-zal csökkent a Zala megyében nyilvántartott álláskeresők száma; a hónap végén 16 200-an voltak a megyei munkaügyi központ regisztrációjában.

Hajdu Péter

Így a nyilvántartott álláskeresők számának aránya 12,4 százalékra alakult, ami februárhoz képest 0,9 százalékponttal, az előző évihez képest 1,4 százalékponttal alacsonyabb.
A Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja márciusi munkaerő-piaci elemzésében kitér rá, hogy a harmadik hónapban évekre visszamenően néhány százalékos csökkenés tapasztalható az álláskeresők regisztrációjában. A mostani 7 százalékos visszaesés a megszokottnál erőteljesebb. Két okkal magyarázzák ezt, egyrészt a szezonális munkaerőigények növekedésével, másrészt a közfoglalkoztatás bővülésével. A megyében mind a hat munkaügyi kirendeltség térségében csökkent februárhoz képest az álláskeresők száma, az egyes körzetekben 315 százalék közötti volt a változás.


Márciusban a zalai munkáltatók 1700 új álláshelyet jelentettek be, 6-700-zal kevesebbet, mint az előző hónapban, és mint egy évvel korábban. A közigazgatás munkaerőigénye volt a legmagasabb, több mint 600 személynek kínáltak munkalehetőséget, döntően a közfoglalkoztatásban, vagy azzal kapcsolatban. Emellett a feldolgozóipar és az adminisztratív, illetve szolgáltatást támogató tevékenységek (elsősorban munkaerőkölcsönző cégek) 200 fős igénye volt még jelentősebb. A februárról áthúzódó igényeket is beleszámítva 2900 munkavállalót kerestek márciusban, s a hónap végén 1200 volt a betöltetlen álláshelyek száma.

A hónap folyamán 1400 álláskeresőt vettek nyilvántartásba a munkaügyi kirendeltségeken, ezzel szemben 2600-an kerültek ki a regisztrációból. Mint az elemzésben megjegyzik, havonta 120150 az olyan álláskereső, aki korábban nem szerepelt a munkaügyi nyilvántartásban. A márciusi, regisztrációba vett álláskeresők közül legtöbben  350-en  segédmunkások, alkalmi munkások voltak, de több mint 200 volt a kereskedelmi, vendéglátóipari foglalkozásúak száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!