Gazdaság

2012.04.26. 06:50

Kevesebb a munkabaleset

Az utóbbi tíz évben csökkent a munkabalesetek száma. Nemcsak országos érvényű a tendencia, a zalai számok is követik. Tavaly közel 30 százalékkal kevesebb volt a megyében a munkabaleset, mint tíz évvel ezelőtt.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervétől kapott tájékoztatás szerint, míg az országban 2001-ben több mint 25 és félezer munkabaleset történt, addig tavaly közel 17300. Zalában pedig a tíz évvel ezelőtti 551 munkabaleset tavaly 389-re csökkent. Mint Nagy Vid László munkavédelmi igazgatóhelyettestől megtudtuk, a munkabalesetek legszomorúbbjából, a halálos kimenetelűből tavaly szerencsére csak egy történt a megyében - bár e kategóriából az is sok. Egy közlekedési baleset volt, amelynek során elhunyt a gépkocsivezető. Országosan egyébként tavaly 80 halálos kimenetelű munkabaleset történt. Az elmúlt tíz év során megyénkben a 2005-ös volt a fekete év, akkor ugyanis 9 halálos munkabaleset történt. Négy az építőiparban, egy a mezőgazdaságban, kettő közúton, egy fakitermelés során, és egy a gépiparban. Szerencsére azóta meg sem közelítik azt a számok. Tavaly egyébként a következő legsúlyosabb kategóriájú, súlyos csonkulásos baleset is egy volt a megyében.


A munkavégzéssel kapcsolatos tavalyi zalai adatokból kiderül, hogy a legtöbb, 97 baleset a feldolgozóiparban történt. Mint az igazgatóhelyettes megjegyezte, ez mindig így van. Ugyanis a gazdasági ágak közül a legszélesebb kategória, a legtöbb gazdasági alágazatot és tevékenységet foglalja magában a feldolgozóipar. Ezt a szállítás, raktározás, posta, távközlés kategória követte 79 balesettel, és 31-31 baleset történt a gépiparban, valamint az egészségügyi, szociális ellátásban.

Hasonló arányok szerint alakultak egyébként az idei első három hónap munkabalesetei is. A negyedév során 94 munkabalesetet jelentettek Zala megyében, ami időarányosan kevesebb a tavalyinál, és ezúttal is a feldolgozás, valamint a szállítás a vezető, 23-23 balesettel. A munkabalesetek számának megoszlása, gyakorisága nem feltétlenül tükrözi, hogy melyek a legveszélyesebb területek. Utóbbiak között Nagy Vid László továbbra is a faipart, az építőipart említette meg. Hogy ezek az ágazatok az utóbbi években kisebb arányban szerepelnek a statisztikákban, az inkább a tevékenységük szűkülésével, a vállalkozások számának csökkenésével van összefüggésben. A gazdasági ágazatok mellett a balesetet szenvedő munkavállalók jellemzőit is érdemes figyelembe venni a balesetek megelőzése érdekében. Erről dr. Babati Szabolcs, a szakigazgatási szerv igazgatója beszélt, aki elmondta, ki kell emelni e szempontból a pályakezdőket, akik a rutin hiánya miatt szenvednek gyakrabban balesetet, továbbá a kölcsönzött munkaerőt, akiknél a munkavégzési hely gyakori változása miatt ugyancsak idő kell a gyakorlat megszerzéséhez. A tevékenységeket alapul véve pedig a karbantartás jellegű munkákat emelte ki az igazgató, mint ahol gyakrabban fordul elő baleset.


A megelőzésre és az emlékezésre hívta fel a figyelmet a szakigazgatási szerv vezetője. Ma nyílt napot tartanak, várva a munkavédelemmel kapcsolatos észrevételeket, kérdéseket, továbbá április 28-án van - az ENSZ egykori döntése szert - a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!