Gazdaság

2012.04.05. 06:10

A zalai dobostorta volt a nyerő

Zalaegerszeg - Az élmezőnyben végzett a Páterdombi Szakképző Iskola két tanulója a múlt héten megrendezett Pék-Cukrász Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a fővárosban, s emellett még egy különdíjat is elhoztak.

Varga Lívia

Huszonöt iskola harminc legjobb pék-cukrász tanulója mérte össze tudását a minap a fővárosi Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Gimnáziumban megrendezett országos döntőben.

- Rendkívül erős volt a mezőny, amiben Tóth Annamára a 8., Anda Zsuzsanna pedig a 10. helyet szerezte meg - szögezi le Némethné Mészáros Ibolya, aki elméleti tudással vértezte fel a két tanulót.

- A versenyen részt vevő harminc diák közül az első tizennyolc szabadult fel jeles eredménnyel, köztük a mi lányaink - kapcsolódik a beszélgetésbe Boczkóné Schreier Mária, akitől a pék szakma tudnivalóit sajátították el a tanulók.


Annamária és Zsuzsanna tehát megkapta a szakmunkás-bizonyítványt, s ezzel számukra véget is ért a tanév. Ennek ellenére a Páterdombi-iskola tanműhelyében találkozunk velük, mindketten munkaruhában vannak. S bár a hosszú felkészülés kifárasztotta őket, továbbra is szívesen művelik szakmájukat, nemcsak az iskolában, otthon is. Mesélik: a verseny egy három hónapos aktív felkészülést zárt le.

- Mindennap bent maradtunk tanítás után, hogy a gyakorlati és az elméleti tudnivalókat átvegyük - mondja Zsuzsanna, akihez a pék szakma áll közelebb, míg Annamária a cukrászatot kedveli inkább. Pályájukat is ennek megfelelően képzelik el. Annamária cukrász felkészítő tanára, Siposné Lakatos Éva üzletében helyezkedik el, s Zsuzsannának is kilátásban van egy állás.

De visszatérve a versenyre: a tanulók négy napon át bizonyították tudásukat. Az első nap ötórás írásbelin, a második nap pék-, a következő nap pedig cukrászgyakorlaton, végül pedig szóban.

- A pékgyakorlaton óriáskiflit, szegedi vágottat, kerek mákost és sós kalácsot sütöttünk, a cukrászfeladat pedig tejszínes képviselőfánk, dobostorta és egy díszmunka elkészítése volt - sorolja Annamária, akinek dobostortája harmincból bizonyult a legszebbnek, így azt a zsűri különdíjjal jutalmazta. - A díszmunka egy háromdimenziós karamelltorta volt, virágdíszítéssel.

A két 13.-os lány egyébként együtt is jó csapatot alkot: novemberben egy cukrász hagyományőrző versenyen közösen készített zserbójukkal s minyonukkal negyedikek lettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!