Gazdaság

2012.03.05. 16:35

Martonyi: jelképesen már a tárgyalóasztalnál ülünk

A magyar külügyminiszter szerint Magyarország készen áll arra, hogy azonnal megkezdje a tárgyalásokat az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal az elővigyázatossági hitelmegállapodásról.

MTI

"Jelképesen már a tárgyalóasztalnál ülünk. Készen voltunk tegnap, készek vagyunk ma, és készek leszünk holnap is. Partnereinken múlik, hogy mikor is kezdjük meg konkrétan a tárgyalásokat" - jelentette ki Martonyi János hétfőn Prágában a négy visegrádi országot és a Keleti Partnerség országait képviselő külügyminiszterek tanácskozása utáni sajtóértekezleten kérdésre válaszolva.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: napokon belül megérkezhet az Európai Bizottság válasza a tárgyalásokkal kapcsolatban. Kifejezte reményét, hogy a felmerült problémák rövidesen megoldódnak. "Az általános helyzet az, hogy a problémák többségének már látszik a megoldása" - szögezte le Martonyi.

A visegrádi országok külügyminiszterei a prágai tanácskozáson megerősítették azt az elkötelezettségüket, hogy támogatják a Keleti Partnerség programjában részt vevő országok európai integrálódását és együttműködését az Európai Unióval - jelentette Kokes János, az MTI tudósítója.

"Az EU számára a Keleti Partnerség ugyanolyan fontos, mint a Déli Szomszédság programja" - hangsúlyozta újságírók előtt Catherine Ashton, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A prágai tanácskozáson a V4-ek - Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia - külügyi vezetőin kívül Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Ukrajna diplomáciájának vezetői vettek részt. Fehéroroszország képviselője nem volt jelen. Az EU részéről részt vett a megbeszéléseken Ashtonon kívül Stefan Füle szomszédságpolitikai és bővítési biztos, valamint Dánia és a balti országok - Észtország, Lettország, Litvánia - diplomáciáinak vezetői.

Ashton szerint az EU támogatja a Keleti Partnerség országainak gazdasági reformjait, a politikai reformokat, és dolgozik azon a programon, amely közelebb hozná ezeket az országokat az unióhoz. Ez program az EU 2013-as csúcstalálkozóján kerül a tervek szerint megvitatásra.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter sajnálatát fejezte ki, hogy Fehéroroszország képviselője nem volt jelen Prágában. Ugyanakkor bírálta, a fehérorosz rendszert, s azt, hogy politikai foglyok vannak az országban.

Martonyi "nagyon jó fórumnak" nevezte a prágai tanácskozásokat. "A V4 élő szervezet, s a kibővített tanácskozás bizonyítéka annak, hogy együttműködő is" - jelentette ki a magyar diplomácia irányítója. Fontosnak nevezte, hogy az EU részéről egyensúly legyen a Keleti Partnerség és a Déli Szomszédság programjai között.

Egy, a Julija Timosenko bebörtönzött ukrán exkormányfő ügye miatt Ukrajna esetleges elszigetelését firtató kérdésre válaszolva Ashton azt mondta: az EU mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügy megoldódjon. Sikorski szerint Ukrajna és az EU közti szerződést csak akkor írják alá, ha a Timosenko-ügy lezárul.

Az AFP hírügynökség Catherine Ashtontól azt is idézte, hogy Oroszországnak el kell ismernie: új hatalomra van szükség Szíriában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!