Gazdaság

2012.03.14. 07:06

Előkerültek a rejtett tartalékok? A többség forinthitel felvétele nélkül végtörlesztett

Közel 170 ezer család küszöbölte ki végtörlesztés révén az árfolyamkockázatot, a nagy többség forinthitel felvétele nélkül, derül ki a PSZÁF friss összesítéséből. Ezzel a devizahitel-állomány több mint 20 százalékát fizették vissza az adósok.

Varga Lívia

A devizaalapú jelzáloghiteleket február 29-ig végtörleszthették kedvezményes árfolyamon az adósok. Öt hónap alatt összesen 169 ezer 256 fogyasztó élt a lehetőséggel, ez piaci árfolyamon 1354,5 milliárd forintot takar, ebből azonban a fix árfolyam jóvoltából csak 984,2 milliárdot kellett az ügyfeleknek kifizetniük. Ezzel a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által tavaly szeptember végén regisztrált 5600 milliárd forintnyi devizahitel-állomány forintban számítva valamivel több mint 24, devizában mérve pedig 23,3 százalékát törlesztette fix árfolyamon a lakosság.

A végtörlesztés forrását kezdetben a gyorsan mozgósítható pénzügyi megtakarítások jelentették, később viszont egyre inkább előtérbe kerültek a kiváltó forinthitelek. A legtöbben január végén rendezték fennálló tartozásukat. A lehetőség átmenetileg megmozgatta az ingatlanpiacot is - decemberben és januárban a korábbi időszakhoz viszonyítva jelentősen megnőtt a tranzakciók száma, miközben az ingatlanok ára jelentősen csökkent.

A számok mögé nézve kiderül: a legtöbb, 164 ezer 646 kölcsönt a kereskedelmi bankoknál végtörlesztették, ami teljes állományuk 24 százalékát tette ki, míg a takarékszövetkezeteknél 1757-et, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 2853-at.


Ahogy arra számítani lehetett, jellemzően a svájci frankban eladósodottak mozgattak meg minden követ annak érdekében, hogy megszabaduljanak hitelüktől. Ezt bizonyítja, hogy a teljes állomány 25,3 százalékát fizették vissza, s hogy a végtörlesztett kölcsönök több mint 90 százaléka frankalapú volt. A japán jen alapú hitelek 23,3 százalékát (3763 szerződés) fizették vissza, az állomány azonban lényegesen kisebb volumenű, mint a frank esetében. Mivel az euróhitelek nagy részét a rögzített 250-es árfolyam fölött folyósították, az adósok többsége nem volt jogosult végtörlesztésre. Ennek megfelelően ezen hiteleknek csak 2,1 százalékát, mindössze 1938 kölcsönt fizettek vissza a program keretében.

A visszafizetett hitelek átlagos összege a rögzített végtörlesztési árfolyamon 5,8 millió forint volt, ami jelzi: kifejezetten alacsony összegű, 2-3 millió forintos kölcsönöket is tömegesen végtörlesztettek. A volumen azonban az egyes szegmensekben jelentősen eltért; a banki ügyfelekre jellemző 5,8 millió forintos átlagos hitelösszeggel szemben a takarékszövetkezeteknél 4,9 milliós, a pénzügyi vállalkozásoknál pedig 9,8 milliós hiteleket zártak le az adósok.

Mivel a törlesztők 69 százaléka forinthitel igénybevétele nélkül fizetett, a pénzügyi intézmények hitelállománya 1041 milliárd forinttal csökkent. Aktivitásuk folytán a nagy nyertesek a takarékszövetkezetek lettek, 66 milliárddal tudták növelni ugyanis kölcsöneik állományát. Végtörlesztés céljából egyébként összesen 51 ezer 858 hitelt folyósítottak a pénzintézetek, 312,7 milliárd forint értékben. Érdekes azonban, hogy míg a bankoktól átlagosan 6 millió forintot vettek fel a végtörlesztők, s a takarékszövetkezetektől 5,4 milliót, addig a pénzügyi vállalkozásoknál 17,8 millió volt az átlagos hitelösszeg.

Tavaly szeptember végén 12,5 százalék volt a nemteljesítő jelzáloghitelek aránya, ami a végtörlesztés hatására 14,8 százalékra nő, feltéve, hogy a kiváltó forinthitelekkel nem esnek késedelembe az adósok...


Bár korábban egy 0,5 százalékos thm-emelkedés 5 milliárd forinttal vetette vissza a szerződő állományt, ezúttal az sem tartotta vissza az ügyfeleket a forinthitel-felvételtől, hogy – a nemzeti bank statisztikája szerint – az októberi 10 százalékról januárra 12,5 százalékra nőtt az átlagos thm. A PSZÁF számításai szerint egyébként egy 6 milliós forinthitel havi törlesztőrészlete 15 éves futamidő és a jelenlegi 13 százalék körüli thm mellett körülbelül havi 73 ezer forint lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!