Gazdaság

2012.03.05. 06:09

Baromfihús: küszöbön az áremelés

A napokban a baromfi terméktanács vezetője bejelentette, 15-20 százalékos baromfihús áremelés várható. Ezt két tényezővel indokolják. Egyrészt megnőtt a nyugat-európai kereslet, másrészt az energia- és tápköltségek jelentősen emelkedtek.

Hajdu Péter

Mi várható a piacon, érdeklődtünk termelőktől, feldolgozótól.

- Szükség van az áremelésre, de hogy milyen mértékű lesz, azt a termelők még nem tudhatják. Elég, ha annyit mondok, a tavaly őszi, száz forint köbméterenkénti gázár mára ötven forinttal emelkedett. A téli időszakban horribilis gázárak keletkeztek mindenhol, és ez a folyamatos fűtést igénylő baromfi telepeken hatalmas költségnövekedést okozott. Nem tudni még, hogy a tápárakba mi gyűrűzik be, de szinte biztos, hogy azoknál is drágulás következik be. Arról sincs még információnk, hogy a feldolgozók a termelői költségnövekedésből mennyit ismernek majd el, és az átvételi árakban ezt hogyan tudjuk majd érvényesíteni - mondja Kovács Ferenc nagykanizsai brojlercsirke hizlaló, a Brojler Szövetség intézőbizottsági tagja.

A baromfitartó szakember hozzátette, a vásárlók nem ismerik az árképzés gyakorlatát, és attól tart, őket termelőket okolják a már hallható, 10-15 százalékos várható áremelésekért.


- Ez úgy történik, hogy a feldolgozó cégek és a kereskedelem megnézik, körülbelül mekkora áremelést tolerál a piac, mennyit tudnak a fogyasztói árakban elfogadtatni. Miután erről döntenek és megegyeztek, azt követően közlik velünk termelőkkel, hogy az átvételi árakat illetően mire tarthatunk igényt - közölte az évente több mint 500 ezer csirkét leadó vállalkozó.

Arra a kérdésre, hogy a termelői oldalon mégis mekkora áremelés segítene, elmondta, kilogrammonként 10 forint, azaz 4 százalékos átvételiár-emelés a minimum, amire szükségük lenne.

A sertéshús esetében is várható az áremelés. Persze kérdéses, hogy e területen lehetséges-e emelést elérni az árérzékeny belföldi piacon.

Érdeklődésünkre Doszpoth Sándor, az ormándlaki Göcsej-pig Kft. ügyvezetője közölte, az ágazatban az energiaár-emelkedés mellett a forint/euró árfolyam is befolyásolta a költségeik mozgását. Mint elmondta, igaz, hogy mostanra valamelyest visszaerősödött a forint, de télen az euró 300 forint körüli ára rendkívül megdrágította az importot. Ezt a sertéstartók a szükséges takarmányok beszerzése során érezték meg.

- Ma már a sertéshizlaláshoz szükséges takarmánynak értékarányban az ötven százalékát teszi ki az import. A takarmányozáshoz szükséges szója, a premixek alapanyagai mind külföldről származnak. Ezenkívül a hazai gabona ára is magas, és nincs is elegendő belőle. Számításaink szerint kilónként közel 40 forintot jelent a költségnövekedésben az euróárfolyam által meghatározott takarmányár-növekedés - mondta többek között a szakember.

Ez valószínűsítheti, hogy a baromfiárat követi a sertéshús árának emelése is. Hogy mekkora mértékben, azt, mint említette, a termelők nem tudják. A kereskedelem és a piac közötti erőpróba dönti el.

Lévai Ferenc, az egerszegi Csipke ABC vezetője érdeklődésünkre elmondta, nem zárható ki egy későbbi áremelkedés, de a jelenlegi felhajtást a baromfihús ára körül eltúlzottnak tartja. Közölte: náluk - a Mecsek Füszért hálózatáról van szó - a központtól még nem érkezett jelzés, hogy változnának az árak, így valószínűleg március végéig a jelenlegi értékekkel dolgoznak.


A megkérdezett kereskedelmi hálózatokban egyelőre nem mondanak konkrétumokat a várható áremelésekről, mdenki várakozó álláspontot foglalt el. Hasonlóképpen, mint a Mecsek Füszértnél, a ZD Kft.-nél is tartják egyelőre a régi árakat. A ZD zalaegerszegi áruházában Rózsás Csaba üzletvezető közölte, hosszabb távon kétlépcsős áremelésről hallani, de náluk sem jelentek még meg az új árak. Azonban a tojás árát az utóbbi két hét alatt már tíz százalékkal emelni kellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!