Gazdaság

2012.01.24. 16:15

Esély a legkisebbeknek

Rekordévet zárt tavaly a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a jóváhagyott mikrohitelek volumene ugyanis megközelítette az egymilliárd forintot. Ezzel az elmúlt majd’ húsz évben a ZMVA által engedélyezett kedvezményes kkv-kölcsönök összege elkerülte az 5 milliárd forintot, ami országos viszonylatban is kiemelkedő.

Varga Lívia

- A mikrovállalkozásokat a pénzintézetek többsége nem finanszírozza, mert kockázatosak, ráadásul ezekkel az ügyletekkel sok az adminisztráció és kevés rajtuk a haszon, így mindössze egy-két bank és takarékszövetkezet vállalja fel ezen társaságokat. Az induló vállalkozások esetében pedig csak a mikrohitelezés jöhet szóba - indokolja a sikert az alapítvány ügyvezető igazgatója, Nagy András.

A kedvezményes konstrukció a tavalyi válságos esztendőben is rendkívül keresett volt, a május környékén elindított, támogatással kombinált mikrohitel első nyolc hónapja pedig igazi sikertörténet lett, hiszen az új, innovatív termék nagyon gyorsan népszerűvé vált a mikrovállalkozók körében, a korábbi sikertermékeknél jóval rövidebb idő alatt. Ennek egyik oka, hogy  kombinált mikrohitelt a jó üzleti tervvel és ingatlanfedezettel rendelkező városi mikrovállalkozások nagy része kaphat. A mikrohitel másik erénye a gyorsaság: a vállalkozásfejlesztési alapítvány mikrohitel bizottsága tavaly kéthetente ülésezett.

- Zalában ezen pályázatok nagy részét mi bonyolítottuk, sőt még a megyén túlról is sokan megkerestek bennünket - jegyzi meg az ügyvezető.


A ZMVA eddigi mikrohitelezése 1993-tól kezdődően meghaladta az 5 milliárd 21 millió forintot, amit a zalai alapítványon kívül kevés szervezet mondhat el magáról az országban. Az összeg 2267 darab folyósított kölcsönt takar. Tavaly pedig a közel kétszáz jóváhagyott hitel nagysága megközelítette az egymilliárd forintot, ezzel az alapítvány legsikeresebb mikrohitel évét produkálta a közel húsz esztendő  alatt.

- Egy vállalkozás átlagosan 5 millió forintot vett fel - folytatja Nagy András. - Jelenlegi hitelállományunk így  meghaladja az 1,5 milliárd forintot, ami 429 kölcsönszerződést takar Ez több alapból tevődik össze, legnagyobb igény azonban jelenleg a kombinált mikrohitel iránt van. Ezt a terméket csak városokban lehet igénybe venni, azonban más forrásból vidéken is tudunk hitelezni.
A tavaly november végéig beadott 194 pályázatból egyébként mindössze 18-at utasítottak el, ez a kért összegek 11 százaléka volt.

Ha az ágazat szerinti megoszlást nézzük, egyértelműen a szolgáltatás vezet: a 82 jóváhagyott pályázatra összesen 384 millió 457 ezer forintot folyósítottak, ami az összes jóváhagyott beadvány 45 százaléka. A szolgáltatást 48 elfogadott szerződéssel és majd’ 222 milliós mikrohitellel a kereskedelem követi a sorban, majd az ipar jön 27 megkötött kontraktussal és 149 milliós folyósított összeggel. Az idegenforgalom, vendéglátás területéről 15 pályázatot hagytak jóvá 77 millió forint értékben, míg a mezőgazdaságból mindössze 4 pályázat érkezett, s ezek mindegyike nyert is, együtt összesen 20 millió forintot, ami a teljes állomány 2,3 százaléka.

A  mikrohitel-program idén is folytatódik, sőt kedvező változásokat vezetnek be, hiszen megemelik a támogatás nagyságrendjét: 10 százalék önrész mellett 10 millió forint  támogatás és 10 millió forint 7 százalékos kamatozású forinthitel vehető igénybe. Egyszerűsíti az ügymenetet, hogy mind a támogatási-, mind a hitelpályázatot a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványhoz kell benyújtani. És ami a legfontosabb: pénz is van erre az államkasszában, teszi hozzá Nagy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!