Gazdaság

2012.01.27. 20:41

Bérek: ha nem nő a bruttó, csökken a nettó

Ahhoz, hogy a nettó keresetek ne változzanak, az alacsonyabb fizetéseknél 20 százalékot meghaladó, a 100 ezer forint fölötti bruttó bérek esetében pedig ugyan folyamatosan csökkenő, de bőven 10 és 20 százalék közötti béremelésre lenne szükség.

Varga Lívia

Mindezt az idei, személyi jövedelemadót érintő változások indokolják. A versenyszférában ugyanakkor nemhogy 20 százalékos béremelésre nincs lehetőség, a talponmaradásért és a leépítések elkerüléséért küzdenek a cégek, szögezte le Fitos Szilárd adószakértő.

- A személyi jövedelemadó kulcsa ugyan 16 százalék maradt, az adójóváírás azonban megszűnt, bruttósítás pedig csak 2 millió 424 ezer forint éves jövedelemszint fölött van, teljes eltörlése ugyanis jelentős adóbevétel-csökkenéshez vezetett volna - sorolta az idei változásokkal kapcsolatos tudnivalókat Fitos Szilárd adószakértő a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége regionális képviseletének információs rendezvényén, majd egy példán szemléltette mindezt.


A 100 ezer forintos bruttó bér adóalapja tavaly a bruttósítás következtében 127 ezer forint volt, ennek kellett a 16 százalékát venni, ami 20 ezer 320 forint volt. Ha ebből kivontuk a 12 ezer 100 forint adójóváírást, jött ki az szja összege, ami tavaly 8220 forint volt. Idén, az új szabályok alapján, ugyanakkora bruttó bér esetén - mivel a bruttósítás ebben a kategóriában megszűnt - 100 ezer forint az szja-alap, aminek a 16 százaléka 16 ezer forint. Ebből azonban most már nem jön le az adójóváírás, az szja tehát 7780 forinttal több a tavalyinál. S emellett egy százalékkal 7 százalékra emelkedett az egészségbiztosítási járulék is. A 2011-es 74 ezer 280 forintos nettó kereset tehát idén 8780 forinttal 65 ezer 500 forintra csökken, ha a bruttó bér változatlan marad.

- Azoknál, akik ennyi pénzből élnek, ez hatalmas összeg - hangsúlyozta a szakember, hozzátéve: a nettó fizetések béremelés nélkül a 210 ezer forint alatti bruttó keresetek esetében csökkenni fognak. Minél kisebb a fizetés, annál nagyobb mértékben. - A csökkenés megakadályozása érdekében a kormányzat próbálja béremelésre ösztökélni a munkáltatókat. Ehhez azonban az alacsonyabb béreknél 20 százalékot meghaladó, a 100 ezer forint fölötti keresetek esetében pedig folyamatosan csökkenő, de bőven 10 és 20 százalék közötti béremelésre lenne szükség. A cégek többsége azonban erre nem képes.

Persze, ebben az esetben sincs minden veszve, azon társaságokat ugyanis, amelyek részt vesznek a nettó kereset megőrzése elnevezésű programban, 2012-ben kompenzálja a kormányzat, azaz a béremelés költségeit 5 százalékra csökkenti számukra. Tehát például egy 20 százalékos béremelés 15 százalékát a vállalkozás visszakapja a költségvetéstől.


- A kérdés: mi lesz 2013-ban? - vetette fel Fitos Szilárd. - A munkaadók attól félnek, a 20 százalékos béremelés többletterhe akkor már a nyakukon marad, ám nincsenek olyan versenyhelyzetben, hogy elbírják ezt.

A kormány azon cégek számára, amelyek az 5 százalékos emelést sem képesek vállalni, egyéb megoldásokat is kidolgozott, ám a társaságokat semmi nem kötelezi béremelésre.- És akkor eddig csak a nettó bérek szinten tartásáról beszéltünk - jegyezte még meg Fitos Szilárd. - Ahhoz ugyanis, hogy a nettó bér 3-4 százalékkal, azaz legalább az infláció mértékével növekedjen, az alacsony keresetűeknél 30 százalékot megközelítő béremelésre lenne szükség...


2012-ben 2 millió 424 ezer forintos éves bruttó jövedelem fölött visszajött a bruttósítás, itt újra 27 százalékos a szorzó, azaz a havi jövedelem 202 ezer forint fölötti része 20 százalékos szja-val adózik, magyarázta az adószakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!