Gazdaság

2011.12.09. 07:02

Készüljünk a legrosszabbra? - Fizetésképtelenség miatt államcsőd?

Az Európai Unió döntéshozói az egységes piac és a közös pénz újraélesztésén munkálkodnak, a hitelminősítők pedig leminősítéssel fenyegetik a tagállamokat. Készüljünk a legrosszabbra?

Horváth-Balogh Attila

De mi is az államcsőd?

- A mostani európai és magyar helyzetre a fizetésképtelenség miatt bekövetkező államcsőd előtti állapot réme a jellemző - szögezte le dr. Polay József. - Ez úgy alakul ki, hogy az állam többet költ, mint amennyi bevétele keletkezik. A különbözetet, a hiányt külföldi befektetőktől, állampapírok értékesítésével szedi be. Azonban az államadósság ennek következtében folyamatosan nő, és ha elér egy kritikus pontot, akkor a befektetők vagy csak nagyon drága kamatért vagy egyáltalán nem adnak tőkét. Ekkor jönnek az ország-leminősítések. Ha az állam nem kap sehonnan hitelt, akkor először korlátozza bizonyos szervezetei, hivatalai, orvosi rendelők, iskolák, kórházak működését, amit ideiglenesen fel is függeszthet. Nőhet az infláció, először 10-15, majd 25-30 százalékosra, sőt tovább is. Nincs beruházás, lassul, később leáll bizonyos területeken a termelés, hiánycikkek jelennek meg, a hitelkamatok megugranak, leértékelődik a nemzeti valuta és persze, nő a munkanélküliség.

Mint azt az MKT nagykanizsai elnöke kifejtette: ilyen szituációban elbocsátásokra kerülhet sor a gazdasági és az állami szférában egyaránt, csökkenthetik az állami béreket és a nyugdíjakat, mi több, szüneteltethetik a kifizetésüket. A háztartások költségei 50-70 százalékkal is nőhetnek, a devizahitelesekre pedig a törlesztőrészletek emelkedése miatt a mostaninál is keményebb világ jöhet.Dr. Polay hangsúlyozta, véleménye szerint 2012 a magyar gazdaság számára most már mindenképpen az évtized legnehezebb éve lesz. De ha nem jön össze az IMF-megállapodás, 3-4 sokkal, de sokkal rosszabb év is várhat ránk...

- Az IMF feltételei nyilván nem lesznek könnyűek, bár azt hiszem, ha a Széll Kálmán Terv hiánytalanul megvalósul, megnyugszik mindenki. Mi is ez: önkormányzati, oktatási, egészségügyi reform, szociális szigorítás, kiegyezés a bankszektorral. Vagyis csupa olyan dolog, amit előbb-utóbb amúgy is meg kell tennünk.


Dr. Polay József szerint elkerülhető az államcsőd, ha február, de még inkább január végéig sikerül megállapodnia a kormánynak az IMF-el. Ha ez nem jön létre időben és más minősítő is bóvliba rak bennünket, nem biztos, hogy finanszírozni tudjuk magunkat a piacról, vagy ha igen, csak nagyon drágán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!