Gazdaság

2011.10.05. 07:01

Hobbinak indult, hivatás lett belőle

Előbb csak kedvtelésből foglalkozott fából készült evőeszközök előállításával a gelsei Takács József. A hobbi azonban mára - miután egyik fiát is bevonta - családi vállalkozássá nőtte ki magát.

Horváth-Balogh Attila

- Már ezt megelőzően is vonzódtam a fához, mint anyaghoz, de a megmunkálásához nem nagyon értettem - árulta el Takács József. - A fiam az interneten talált képeket, melyek sima fa tálalókat ábrázoltak - ezeket továbbfejlesztve kezdtük el gyártani azt a változatot, amely a régi Nagy-, illetve a mai Magyarországot ábrázolja. Mivel ez kedvező fogadtatásra talált, igyekeztünk más formákat is belevinni . Ma már 27-féle tálalónk van, a klasszikus hús-köret-savanyú felosztású mellett gyártunk levél, malac, hal, sőt, hegedű alakút is.

Emellett fából készült kanalak, villák is készülnek a kis udvari műhelyben, melynek falát hiába takarítják, söprűzik le naponta, estére újra, meg újra belepi a levegőben szálló fűrészpor - amitől odabent meglehetősen fojtó a levegő. Ottjártunkkor épp egy sütőlapáton dolgozott a vállalkozó.

- Ez a termékünk nagyon népszerű, mert egyre több házi kemence épül - magyarázta Takács József. - De keresettek például a nagy méretű főzőkanalak is, amiket a növekvő számú fesztiválok, gasztronómiai rendezvények, falunapok miatt visznek. Tisztán tartásuk könnyű, a fa tálalók és a többi eszköz 30 Celsius-fokig akár mosogatógépben is tisztíthatók.

Mint elárulta, termékeik többségéhez égerfát használnak, tartóssága és szép erezettsége miatt, de néha dolgoznak fűzzel is. Az alapanyagot pallókban vásárolják Borsfáról, s otthonukban darabolják méretre, a sütőlapátokhoz például 120-130 centiméteresre. A formát és az íveket fűrésszel, nagy teljesítményű sarokcsiszolóval és kézi szerszámokkal alakítják ki. Miután kézzel teljesen simára csiszolták, étolajjal kenik át, azzal eresztve be a pórusokat. Ez, illetve a készáru csomagolása, fóliázása Takács Józsefné és a menyjelöltek feladata.

- Ebből igyekszünk megélni, több-kevesebb sikerrel - tette hozzá a gelsei vállalkozó. - Szerencsére, az ötletekből nem fogyok ki, most Balaton formájú tálalót szeretnék készíteni halételeknek.

Megtudtuk: azt is fontolgatják, hogy a műhelyben naponta újra képződő fűrészporhalomból fűtésre alkalmas pogácsát gyártanak - ehhez azonban némi befektetésre is szükség lenne, amit sajnos, a mai viszonyok nem nagyon engednek meg.


Helyi alkotók, helyi termékek - További cikkek itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!