Gazdaság

2011.09.06. 14:10

Végre egy jó hír az adósoknak! Zuhanni kezdett a frank árfolyama

A frank jelentős és tartós gyengítésére törekszik a jövőben a svájci jegybank, amely kedden árfolyamküszöb felállításáról döntött. Az alpesi deviza árfolyama zuhanni kezdett.

Varga Lívia

Ez pedig jó hír a hazai devizahiteleseknek, hisz az elemzők szerint, bár  hullámzásra számítani lehet, nem valószínű, hogy tartósan 250 forint felett maradjon a frank árfolyama. Ennél sokkal reálisabb a  235 körüli szint.

- A svájci jegybank 1,20-as szinten minimumárfolyamot vezet be az eurófrank árfolyamra, az ez alatti szinteken pedig kész a korlátlan mértékű devizapiaci intervencióra - fogalmaz Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője. - A lépést a frank elmúlt napokban kiújult erősödése válthatta ki, ami annak ellenére következett be, hogy a jegybank korábban figyelmeztetett, a frank durván túlértékelt, és ez komoly kockázatot jelent a svájci gazdaságra nézve. Ahogy a gazdasági adatok romlani kezdtek, és az erős frank kikezdte a vállalati profitokat, egyre nőtt a politikai nyomás a jegybankon, hogy avatkozzon be, hiszen a korábbi szóbeli intervenció hatása kezdett szétfoszlani.

A lépés közvetlen hatásaként az euró-frank árfolyam 1,20 fölé ugrott, ami a frankforint árfolyamot 230 alá lökte. Kondrát Zsolt rövid távon a korábbinál kisebb volatilitást vár az euró-frank árfolyam esetében, amely ugyan túllőhet az 1,20-as szinten, bár az elemző 1,25 feletti szinteket nem vár.

Nem tudni, a minimum árfolyam egyoldalú vállalás vagy más jegybank is mögötte áll, az EKB közleménye az előbbit valószínűsíti. Így pedig később újra megjelenhet a piaci nyomás a svájci frankon, az 1,20-as szinten végrehajtott hatalmas devizapiaci intervenciók formájában. Ez óriási devizatartalék felépüléséhez vezetne, amelyen komoly veszteségek keletkezhetnek, ám ezek egyéves időhorizonton eltörpülnének a paritásközeli euró-frank árfolyam svájci gazdaságra gyakorolt negatív hatásai mellett, így a minimumárfolyamot hitelesnek tartjuk, mert hatásos támaszt ad az euró-frank árfolyamnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!