Gazdaság

2011.09.23. 05:49

Sikernövény lehet a szója Zala megyében?

Noha nem túl széles még a megyében a szója termesztői köre, tegnap Hahót határában mégis szép számmal összegyűltek a gazdálkodók a szója fajtasorok előtt.

Hajdu Péter

Szója nyílt nap néven rendezett szakmai programot tegnap a Baki Agrocentrum Kft. azoknak a gazdálkodóknak a számára, akik már termelik vagy még csak ismerkednek e fontos fehérje-növénnyel és alakuló, tökéletesedő termesztési technológiájával. A főút mellett levő szántóföldön a fajtatulajdonos cégek szakemberei 21 szójafajtát mutattak be az érdeklődőknek. Van, ahol már learatták, vagy közvetlenül aratás előtt áll a szója.

Zala megyében még nem nagy területen, mintegy 2 ezer hektáron termesztik a szóját, de mint Balogh Rudolf, a fajtabemutatót lebonyolító Agrocentrum Kft. vezetője elmondta, ez a tendencia már emelkedő. Az ügyvezető feltette a kérdést, vajon lesz-e a megyében a repcéhez hasonló sikernövény a szója? Ugyanis, mint elmondta, ma már a legtöbb körülmény afelé mutat, hogy lehet.

A cégvezetőtől a hazai igényekről és a lehetőségekről érdeklődtünk.


- Magyarország évente összesen 600-700 ezer tonna körüli mennyiségű szójadarát importál, főleg Dél-Amerikából, és ezt a mennyiséget az állattenyésztés használja fel. Ezzel szemben a hazai mezőgazdaság körülbelül 35 ezer hektáron termel ebből a növényből évente mintegy 80 ezer tonnás mennyiséget. Ebből a mérlegből egyértelműen kitűnik, hogy ezzel a növénnyel foglalkozni kell. Az elmúlt évtizedekben már foglalkoztak vele, de igazán nagy sikereket csak lokálisan értek el, főleg a déli megyékben. A szója termesztésében hazánkban Baranya megye a kiemelkedő, ahol az országos vetésterület felén, 17 ezer hektáron termelik már. A szóját a takarmányozásban más növénnyel nem lehet helyettesíteni, olyan magas fehérjetartalma van, és olyan kiváló az aminosav-összetétele, hogy az állati igényeknek százszázalékosan megfelel - mondta Balogh Rudolf.

Hozzátette, a fajtabemutatóval is igyekeznek hozzájárulni ahhoz, hogy sikerüljön a gazdálkodóknak kiválasztani a zalai adottságoknak legjobban megfelelő fajtákat.

- Azt hiszem, négy-öt év alatt sikerül a legjobb fajtákat kiválasztani, és akkor a repcéhez hasonlóan sikeres növény lehet nálunk a szója is. Ezt nagyban segíti, hogy a piaci ára tonnánként 90-100 ezer forint között mozog. A termésátlagokban még nagy a szóródás, hektáronként 2-3 tonna között van, de a termesztés hektáronkénti költsége 200-250 ezer forint, tehát az a termelő, aki jól csinálja, annál jó profittermelő lehet a szója - mondta Balogh Rudolf.


A szójatermesztés előnyei
A szójatermesztés előnyei között hangzott el, hogy tavaszi vetésű nem kell ősszel beleinvesztálni, és fél év alatt megfordulhat a pénz. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás egyik feltétele a pillangós virágú növények beillesztése a vetésforgóba, s a szója is pillangós. Ezért alatta nitrogéngyűjtő gumók találhatók, amelyekkel sok szabad nitrogént köt le a talajban, amit a következő növény felhasználhat. Tapasztalat szerint jóval többet terem az a búzatábla, ahol az elővetemény szója volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!