Gazdaság

2011.09.13. 16:44

Panaszáradat: újabb csúcson a benzin

A MOL bruttó 5-5 forinttal emelte a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. Az emeléssel a benzin átlagára 391 forintra, a májusi emelés óta újabb csúcsra, a gázolajé pedig 376 forintra nőtt.

Hajdu Péter

Legutóbb múlt szerdán drágult az üzemanyag. Akkor bruttó 7, illetve 5 forinttal emelte a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti árát a legnagyobb hazai forgalmazó, aki a forint gyengülésével és az árak emelkedésével magyarázza az áremelést.


Noha az egyes üzemanyagtöltő állomások árai között jelentős különbségek lehetnek, becslésünk szerint a megyeszékhelyen többségében 390400 forint közé került a 95-ös benzin ára, de van olyan kút, ahol még 390 alatt maradt. A keddi, megyeszékhelyi benzinár-körutunk során tapasztalt árszintek alapján erre lehetett következtetni.

- Megjegyezni sem tudom, mennyi áremelés volt az utóbbi hónapokban, az autósok mindenkit szidnak miatta - így az andráshidai benzinkút kezelője, akitől a forgalom változásáról is érdeklődtünk. Mint elmondta, tapasztalatai szerint a napi blokkszám nem változott, viszont a literben kifejezett, eladott üzemanyag-mennyiség csökkent.
- Ugyanannyian jönnek tankolni, mint régebben, hiszen akinek autója van, használja, viszont kevesebbet mennek, kevesebb a hét végi kirándulás - említette.

- Most elébe megyek az áremelésnek, azért jöttem be a kúthoz, hogy még a régi áron tankoljak. Vidéken élek, Egerszegre járok be az ügyeimet intézni, és részben a foglalkozásomból adódóan nem takarékoskodhatok a megtett kilométerrel, nekem állandóan mennem kell. Ráadásul nem is tudom érvényesíteni, leírni vagy továbbadni a drágulást. Jó páran vagyunk így - említette Vlasits Miklós.

- Nagyon drága lett a benzin. Én már mindenképpen keveset járok kocsival, mert nyugdíjas vagyok. Néhány éves az autóm, és 21 ezer kilométer van benne - mondta a kis Ford üzemanyagtartályának megtöltése közben Büki László.


- Amíg dolgoztam, sokkal többet jártunk a régi Zsigulival, pedig jóval többet fogyasztott, azzal jártam munkába is. 2008-ban mentem nyugdíjba, de akkor még 200 forint volt a benzin literje. Elsősorban Boncodföldén, a hegyre járunk, oda muszáj, mert nem szeretném elhanyagolni, néha Zalaegerszegre, és a lányomhoz, Dunaharasztiba. Oda azonban évente legfeljebb egyszer vagy kétszer megyünk el, inkább ők járnak haza Zalába - említette a nyugdíjas férfi.


Kevesebb üzemanyagot adtak el
A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai alapján a tagvállalataik az idei első fél évben összesen 2,1 százalékkal kevesebb üzemanyagot forgalmaztak, mint a tavalyi hasonló időszakban. Az év első hat hónapjában 6,1 százalékkal kevesebb benzint vásároltak meg tőlük. Ezen belül 5,7 százalékkal csökkent a 95-ös, és 46,4 százalékkal a 98-as oktánszámú benzin. Ugyanakkor a gázolajfogyasztás kismértékben, 1,4 százalékkal növekedett az idei első fél év során.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!