Gazdaság

2011.09.21. 17:20

Október elején ismét rókaimmunizáció

Októberben folytatódik megyénkben a rókák veszettség elleni immunizációja. A vakcinázott területeken ezen időponttól 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el.

Varga Lívia

Az immunizációval kapcsolatos teendőkről szerdán  tartottak tájékoztatót a vadászoknak a megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságán.  Heltay András,  az országos kampányt lebonyolító Hubertus Kft. programfelelőse elmondta: október 1. és 16. közt országosan  közel  42 ezer négyzetkilométeren több mint  832 ezer adag vakcinát juttatnak ki. Zalában október 4. és 9. közt bonyolítják az akciót, amiből csak a megye északkeleti csücske, 11 vadásztársaság területe marad ki. A kampány kezdetétől 14 napig az állategészségügyi hatóság ebzárlatot, valamint legeltetési tilalmat rendel el a vakcinázott térségben.
A  kezelt területeken szeptember 30-ig kell a vadászatra jogosultaknak kihelyezniük a lakosságot informáló vörös plakátokat, s eddig kell az önkormányzatokhoz is eljuttatniuk a tájékoztatókat. A vadászatra jogosultak másik fontos kötelezettsége, emlékeztetett Heltay András, a meghatározott számú, ellenőrző vizsgálatokhoz szükséges róka beküldése. Ez idáig, bár a tavaszi mintagyűjtési időszak szeptember 30-án zárul, az előírt 76 helyett egyelőre mindössze 48 egyed érkezett Zalából. 76 mintát kell beküldeni az őszi kampány során is: a vakcinázott területeken november 14. és február 28. közt, a kezeletlen területeken pedig folyamatosan, jövő év február 28-ig bezárólag kell a vizsgálatra szánt rókákat elejteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!