Gazdaság

2011.09.14. 11:07

Nem vezethet kétsebességes Európához a válság

Az Európai Unió jelenleg soros elnöksége minden tőle telhetőt megtesz az euró stabilitásának megőrzésére, de arra is ügyelni kíván, hogy a nemzetközi gazdasági válság ne vezessen kétsebességes Európához.

MTI

Erről Jan Vincent-Rostowski, az elnökséget betöltő Lengyelország pénzügyminisztere beszélt szerdán az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnökkel együtt úgy vélték, a válságra csakis az Európai Unió és az euróövezet egységesedése jelenthet megoldást. A nemzetközi közösség is integrált Európát szeretne látni - fűzte hozzá Barroso.

Mindketten úgy ítélték meg, hogy a válság miatt az EU története egyik legsúlyosabb kihívásával néz szembe. Rostowski szerint az EU-t jelenlegi formájában is veszély fenyegeti az euró stabilitásával kapcsolatos válsághelyzet miatt. Ha az euróövezet szétesik, maga az unió sem tud fennmaradni a jelenlegi formájában - vélte.

A két szónok sürgette, hogy az uniós intézmények minél előbb állapodjanak meg véglegesen a válságmegelőzés hatékonyságának javítására hivatott hat jogszabályról. A lengyel illetékes emlékeztetett arra, hogy a tagországok kormányait képviselő tanács és az EP álláspontja között már nem túlságosan nagy a különbség a szabálycsomagról, amelynek kidolgozása az előző, magyar EU-elnökség nevéhez fűződik.

Barroso annak fontosságát kiemelten hangsúlyozta, hogy az euró stabilitásának megőrzése érdekében elhatározott intézkedéseket a tagországok hajtsák végre. Olyan reformokról van szó, amelyek teljes körű kivitelezése megerősítheti a piacok és a befektetők bizalmát - hangoztatta.

A pénzügyi piacok csak akkor hiszik el, hogy a térség meg tudja oldani adósságválságát, ha az megmutatja, hogy kötelezettségeinek képes eleget tenni - fogalmazott a bizottsági elnök.

Különösen fontosnak tartotta ebből a szempontból a júliusi euróövezeti állam- és kormányfői értekezleten elhatározott intézkedéscsomagot.

Az elnök bejelentette, hogy a brüsszeli bizottság hamarosan bemutatja, hogy milyen lehetőségei vannak az eurókötvény bevezetésének. Közölte, hogy néhány opció ezek közül a jelenlegi uniós szerződés keretein belül bevezethető lenne, mások szerződésmódosítást tennének szükségessé. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a közös euróövezeti kötvény nem jelent azonnali megoldást az euróövezetet kínzó problémákra, ez csupán egyetlen eleme a további gazdasági és politikai integráció átfogó megközelítésének.

Megerősítette Barroso azt is, hogy a bizottság kitart a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra kirótt illetékről szóló kezdeményezése mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!