Gazdaság

2011.09.23. 05:57

Fejlesztik a munkaerőpiacot

A határ menti régió élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint versenyképességének növelése a célja annak a szlovén- magyar együttműködési programnak, amelynek partnerségi megállapodását tegnap írták alá Zalaegerszegen.

Varga Lívia

- A Lamaprom egy szlovén-magyar kétoldalú projekt, melynek legfontosabb célja a határtérség gazdaságának, foglalkoztatásának fejlesztése s az együttműködés javítása, hiszen jelenleg a két ország között, s azokon belül is meglehetősen rugalmatlan a munkaerőpiac - bocsátotta előre Nagy András projektmenedzser, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA) ügyvezető igazgatója. - A program keretében olyan munkaügyi szolgáltatásokat és képzési programokat kínálunk, amelyek segítik a hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci beilleszkedését, s a foglalkoztatási problémák enyhítése érdekében fokozni kívánjuk a munkaadói oldal aktivitását is. Célunk, hogy a kisvállalkozások megjelenjenek egymás piacain.

A projekt célcsoportjai a pályaválasztás előtt álló fiatalok, a térségben élő munkanélküliek, ezen belül a nők, a kisgyermekesek, a fogyatékkal élők és a kisebbségek, a térségben tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezőket a szülőhelyükön megtartani kívánó, hazatérésüket támogató önkormányzatok, valamint a köz- és oktatási intézmények.


A közel 518 ezer euró költséggel Zala és Vas megyében, valamint Pomurje régióban megvalósuló program vezető partnere a ZMVA, amely a szlovén-magyar konzorciumban további négy vállalkozásfejlesztési szervezettel közösen munkálkodik a célok megvalósulásáért. Az elkövetkezendő három évben mindezek érdekében 25 szakmai rendezvényt tartanak, 7 adatbázist hoznak létre, 13 tanulmányt készítenek és 26 tudástranszfer eseményt szerveznek, azaz tanulmányutakat, kerekasztal-foglalkozásokat, tréningeket, képzéseket pályakezdők s munkaadók számára. A projekttel több mint 11 ezer embert érnek el.

Nagy András kiemelte: létrehoznak egy virtuális foglalkoztatási kompetenciaközpontot is. Ezen interaktív internetes adatbázis feltárja és elemzi a térség munkaadóinak, potenciális munkavállalóinak s a munkaerő-piaci szolgáltatást végző szervezeteknek a helyzetét. Itt sok egyéb mellett a cégalapításról és a munkavállalás szabályairól is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők. Ezen túl a diákokat és fiatal munkanélkülieket képzésekkel, tréningekkel készítik fel a tudatos életpálya tervezésére és a megfelelő szakma kiválasztására.

- Nagyon fontos a Pomurje régióban kialakított szlovén ösztöndíjprogram magyarországi viszonyokra való átültetése, a fiatal tehetségek bevonása és hálózatának kiépítése, valamint egy bébiszitter-foglalkoztatási hálózat kifejlesztése, amely a kisgyermekes nők munkaerőpiacra való visszatérését hivatott megkönnyíteni - részletezte a projekt főbb tevékenységeit Nagy András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!