Gazdaság

2011.09.23. 08:39

A kétes adózói múltú vállalkozásokat vizsgálják

Szigorú ellenőrzésre számíthatnak azok a "kétes adózói múlttal rendelkező" vállalkozások, amelyek székhelyüket az ország más területéről Budapestre, illetve Pest megyébe helyezik át, illetve azok az adózók is, akik a régió székhelyszolgáltatói által biztosított címekre vannak bejelentkezve - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

MTI

A közlemény leszögezi: az adóhatóság adatai szerint a kockázatosnak ítélt székhelycímekre több ezer gazdasági társaság van bejegyezve; az interneten több tucat szolgáltató hirdetésére bukkanni, amelyek "virtuális irodát", gyorsan és kedvező feltételekkel megköthető székhelyszerződéseket kínálnak.

A NAV Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatóságának tapasztalatai szerint ezek a szolgáltatók a közreműködésüket elsődlegesen az adókötelezettségek alól való kibújás eszközeként kínálják.

A régió területén az idén alakult vállalkozások hatoda gyanús címen működik. Budapesten a legtöbb gyanús cím, közel 800 darab a VI. kerületben található, ezt követi sorrendben, több mint 200 darabbal a XV. kerület.

A tájékoztatás szerint az adóhatóság adócsalás, csődbűntett, illetve a cég elérhetetlenné tétele okán intellektuális közokirat-hamisítás büntette miatt feljelentést tett a NAV nyomozóhatóságánál az érintett társaságok ügyvezetői, valamint volt ügyvezetői ellen.

A határozott adóhatósági fellépést egyes székhelyszolgáltatók címére bejegyzett vállalkozások fantomizálódása indokolja - közölte a NAV. Példaként említi, hogy a helyszíni ellenőrzés során volt olyan, amikor a vizsgált székhelycímen egy beépítetlen telket találtak az ellenőrök, amelyen irodaként egy konténer funkcionált, a cégtáblákat pedig a drótkerítésre helyezték el; illetve, hogy a székhelyhasznosító címén egy hangárszerű földszintes épületet találtak a revizorok, ahol a szolgáltatást igénybe vevő társaságok iratanyagait egy sarokban, a földön tárolták.

Az adóhatóság különböző megyei adóigazgatóságai több száz olyan vállalkozás esetében folytatnak ellenőrzést, amelyek az ország más területeiről a közép-magyarországi régióba helyezték át székhelyüket: a gazdasági társaságok jellemzően olyan budapesti, vagy Pest megyei székhelyekre jelentkeznek át, amely címen többé nem elérhetők az adóhatóság és a hitelezőik számára, azaz az adózók a székhelyáthelyezéssel igyekeznek kibújni a várható, vagy épp realizálódó adóellenőrzés és annak jogkövetkezményei alól, illetve tartozásaikat sem fizetik meg partnereiknek.

Az illetékességet váltó adózók teljes körű nyomon követése érdekében külön monitoring rendszert alakított ki az adóhatóság, így ezek a társaságok minden esetben számíthatnak ellenőrzésre.

Az azonos székhelycímre tömegesen bejelentkező adózók körében az elmúlt egy évben mintegy 3.500 vizsgálatot folytatott le az adóhatóság a közép-magyarországi régióban, amely 45 százalékában álltak fenn az adószám felfüggesztésének feltételei - közölte a NAV.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!