Gazdaság

2011.07.04. 05:45

Szuperhatóság boltnyitáshoz?

Változik a kereskedelmi törvény, s a módosítás állítólag egy új szakhatóságot is tartalmaz. A Fenntartható Kereskedelemért Szakmai Testületet, melynek tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezi majd ki.

Hajdu Péter

Az FKSZT-nek módjában áll majd megtiltani nagyobb kereskedelmi egységek építését. A kisvállalkozások számára mindig neuralgikus pont volt a multinacionális cégek szuper- és hipermarkatjeinek terjeszkedése. Egyes felmérések szerint Magyarországon a nagy alapterületű áruházak aránya meghaladja az Európai Unióban mért átlagot. A közösség azonban nem szereti, sőt tiltja a kereskedelmi verseny korlátozását, viszont kiemelt uniós szempont a környezetvédelem is. A törvénymódosítás terve szerint az FKSZT jogosult lenne környezetvédelmi, közlekedési, városképi szempontokat figyelembe véve az önkormányzatok helyett megtiltani a problémásnak minősülő, 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek nyitását. A létrehozandó szakhatóságnak ebben ki kell majd kérnie a kereskedelmi és iparkamarák véleményét is. Hogy vélekednek erről az érintettek, ennek próbáltunk utánanézni.

Mazzag Ferenc,
a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke érdeklődésünkre megerősítette, létezik a kamarák részéről is az üzletnyitásokba való beleszólás igénye, a területnagyságokban van eltérés.


- Az új kamarai törvény tervezetében is - ami reméljük, hamarosan a kormány elé kerül - szerepel, hogy a helyi, területi kamarák véleményét ki kell kérni, de csak az 500 négyzetméter feletti üzlet nyitásakor, 2400 négyzetméter feletti áruház létesítéséhez pedig az országos kamara, az MKIK véleményére is szükség lesz. A 300 négyzetméter nekem új dolog, igaz, korábban volt olyan szervezet, amely már 200 négyzetméter fölött szeretett volna beleszólni az üzletnyitásokba. Véleményem szerint az túl kicsi terület, nem kell minden kisebb boltnyitást így engedélyeztetni. A kamara álláspontja szerint e tekintetben az 500 négyzetméter a határ. A szempontunk az, hogy ne lehessen túlzásba vinni a nagy alapterületű áruházak létesítését, egy adott területen a kicsiknek is meg kell élniük. Ebben egyfajta egyensúlyra lenne szükség. A nagy alapterületű multinacionális üzletláncok előtt nem volt semmilyen gát, és bizonyos láncok túlterjeszkedtek, nehéz helyzetbe hozták a kisvállalkozásokat - mondta Mazzag Ferenc.

- Nem szeretnék belemenni annak a taglalásába, hogy hány négyzetméter lesz az említett terület, mert ez úgyis változni fog. Nekünk általános véleményünk van erről a szabályozási tervről - bocsátotta előre Fodor Attila, a magyar tulajdonú CBA-lánc kommunikációs vezetője.

- Pozitívnak tartjuk azt a gyakorlatot, amely szerint a szakmaiság jobban megjelenik a döntéshozatalban, mert ez mindeddig hiányzott. Ennek az lett a következménye, hogy Magyarországon a kereskedelmi piac, az értékesítés és a szereplők száma meglehetősen sok, a piac túlterhelt. Egymás hegyén-hátán nyitnak a kisebb-nagyobb üzletek, és ez káros minden szempontból. Káros a kereskedelmi vállalkozások számára is, mert hogyha például az Auchan, Tesco vagy más versenytársunk hipermarketet épít, és nem látja biztosan, hol települhet egy másik konkurens üzlet, azzal veszélyezteti a saját beruházása megtérülését. Eddig ilyen dolgokat nem lehetett kiszámítani. Nem a piaci verseny ellen vagyok, hiszen meggyőződésem, hogy a verseny ösztönzőleg hat a kereskedelmi szférára is - tette hozzá a CBA kommunikációs vezetője.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György előrebocsátotta, a sajtóban megjelent híren kívül eddig más információról nem tud, és egyelőre az említett javaslat nem került az országgyűlés elé.

- Az EU szabályai egyértelműek. Környezetvédelmi, építészeti, városképi és fogyasztóvédelmi okok miatt korlátozható a kereskedelmi létesítmények építése. Viszont az unió több irányelvében is szigorúan tiltja a piaci szempontok szerinti korlátozást. Tehát vizsgálható-e, hogy hány üzlet van már az adott településen, ezek milyen messze vannak egymástól, vagy a három sarki fűszeres mellé építhet-e még egy üzletet egy hard-diszkont? Ilyen szempontokat vizsgálni az unió irányelvei szerint tilos. Ugyanis az egyik legfontosabb uniós alapelv szerint a verseny szolgálja leginkább a fogyasztók javát.

A főtitkár elmondta, a versenyt szerinte is szabályozni kell, erre megfelelő példaként említette a kisvállalkozások adókedvezményét, vagy a környezetvédelmi termékdíj átalányban történő megfizetését. Azonban a piaci, vagy a tulajdonos kiléte szerinti megkülönböztetés az Unióban tilos - ismételte.


Melyik lánc akar építkezni Egerszegen?
Megkérdeztük a polgármesteri hivatal építéshatósági osztályát, hogy Zalaegerszegen várható-e újabb kereskedelmi egység építése valamelyik áruházlánc részéről. Molnárné Kustán Judit osztályvezető elmondta, a Penny Market számára született határozat építési engedély kiadásáról. Az áruházlánc a Köztársaság útja mellett már régen bezárt, egykori Kertvendéglő helyén tervezi újabb egység építését. Az osztályvezető hozzátette, az engedély néhány hét múlva válik jogerőssé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!