Gazdaság

2011.07.07. 05:49

Mélyrepülés a társasház-piacon: lenne rá igény, de nem építenek

Teljesen eltűntek a társasház-beruházások vidéken, alig találkozni egy-egy üdítő kivétellel, pedig igény lenne az új építésű lakásokra. A családi házas építkezés mértéke is jelentősen visszaesett.

Gyuricza Ferenc

 - Vidéken szinte kizárólag a családi házas építkezés a jellemző - mondja a zalai viszonyokat kiválóan ismerő H-Bon Mérnöki Iroda Kft. vezető tervezője, Boa Árpád. - Ennek elsősorban pénzügyi okai vannak, miután a hitelezési nehézségek miatt a fizetőképes kereslet lecsökkent, egyre kevesebben mernek egy több százmillió forintos beruházásba belefogni. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a családi házas építkezés dömpingszerű lenne, az is jelentősen visszaesett.

Szép Anita, az egyik legnagyobb hazai ingatlanközvetítő cég, az Otthon Centrum munkatársa viszont úgy látja, a társasházi lakásokra mindig van igény, hiszen a fiatalok többnyire csak ezeket tudják megvásárolni. A Lentiben és térségében dolgozó tanácsadó szerint az új építésű lakásokat azonnal elkapkodják.

- Lentiben 2003-ban épült utoljára társasház - magyarázza. - Az ott alkalomadtán megüresedő lakásokat minden nehézség nélkül tudjuk értékesíteni. Mindez a hatvanas-hetvenes évek során épült társasházak lakásaira már kevésbé mondható el.

 

Az egyetlen zalai társasház-beruházást végző EU-Régió Kft. ügyvezetője, Puskás Róbert éppen erre alapozott, amikor a város központi helyén található irodaépületben 26 darab, 35 és 80 négyzetméter közti alapterületű, modern lakás kialakításába fogott. Mint mondotta, egy ilyen vállalkozásba csak akkor érdemes kezdeni, ha a vevői igényeket minden tekintetben ki tudják elégíteni

- Mi erre törekszünk, már az építkezés során lehetőséget biztosítunk arra, hogy a leendő tulajdonosok beleszólhassanak a lakások kialakításába - mondta a beruházó, hozzátéve, hogy az épület már most is a város egyik legfrekventáltabb pontján található, ami a hamarosan megkezdődő városközponti rehabilitációs program miatt még inkább felértékelődik. - A lakásokat a legmodernebb energiatakarékos technológiával alakítjuk ki, ezáltal negyven százalékkal csökkenthető lesz a rezsiköltség. Emellett számos kényelmi szolgáltatással, például teljes akadálymentesítéssel, lifttel, saját wellness-központ kialakításával igyekszünk a lakások értékállóságát megőrizni.

 

A családi házas építkezés inkább a falvakra jellemző, de ott is visszaesőben van. Csesztregen az utóbbi években négy családi ház épült, illetve kettő van folyamatban, a körjegyzőség többi településén egy-egy építkezés zajlik. Hasonló tapasztalatokról számolt be Stokker Sándor rédicsi polgármester is, a faluban három családi ház építésének befejezése várható, a környező falvakban viszont inkább csak felújítások zajlanak.

 

 

A vevők várnak
Az elsô negyedéves statisztika szerint hazánkban idén mindössze 2 200 új építésû lakásra adtak engedélyt. Elemzôk szerint a potenciális vásárlók egyelôre várakozó állásponton vannak, a kilakoltatási moratórium feloldásától az ingatlanpiac fellendülését remélik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!