Gazdaság

2011.07.12. 15:18

Megújuló energia 87 ezer 229 eurós támogatással

A Magyarország-Horvátország Határon Túli Együttműködési Program keretében 87 ezer 229 eurós támogatást nyert Tótszerdahely önkormányzata.

Kelemen Valéria

 A Megújuló energiaforrások használata a tótszerdahelyi szennyvíztisztító telepen című programra eredményesen pályázó dél-zalaiak a horvátországi Muraköz Megyei Vízmű partneri együttműködésével dolgoztak, s az elnyert támogatás mindkét oldalra vonatkozóan összesen 240 ezer 414 euró, mely a beruházás összköltségének 95 százaléka. A fennmaradó 5 százalékot önrészként a projektben résztvevő valamennyi önkormányzat, így a szerdahelyi is biztosítja.  

-  A beruházás célja a tótszerdahelyi szennyvíztisztító telepen a szennyvíziszap szárítása napkollektorok segítségével, illetve a telep energia ellátása, a Mura folyóra telepített mini úszó vízierőművel  - mondta Tislér István polgármester, elárulva: utóbbi prototípusa a projekt keretében lesz a Murára telepítve. - Alapvető törekvésünk, hogy a szennyvíztisztító telep kapacitása megfelelő legyen, a szennyvíziszap elhelyezés költségei javuljanak, a telep működési költségei csökkenjenek, s ha lehet, használjunk helyben lévő megújuló energiaforrásokat. 

 A Tótszerdahely Község Önkormányzata által elnyert támogatás 87 ezer 229 euró, a 240 ezer 414 eurós pályázati támogatás további része a projektben partner Muraköz Megyei Vízműhöz került. A horvát oldalon a beruházás által érintett települések: Donja Dubrava, Donji Vidrovec, Prelog, Kotoriba és Sveta Marija. A projektindítóra a minap Csáktornyán került sor, ahol a 14 hónap alatt megvalósuló tervezések kerültek bemutatásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!