Gazdaság

2011.07.07. 17:35

Megerősítik a magyar dinnye piaci pozícióit

Megerősítik a magyar dinnye piaci pozícióit, erről döntött a szaktárca, annak nyomán, hogy csütörtökön a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM) egyeztettek a kialakult magyar dinnyepiaci helyzetről a termelők, a szakmai szervezetek és a minisztérium képviselői - tájékoztatta Czerván György, a VM agrárügyekért felelős állaltitkára az újságírókat a megbeszélést követően.

MTI

Közölte: a szaktárca két rendelet módosítását határozta el a termelők által felvetett gondok orvoslása - például a piacokra került rossz minőségű áru kiszűrése - érdekében. Így módosítják a gyümölcs- és zöldségellenőrzésről, valamint az élelmiszer-előállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeiről és az élelmiszerek hatósági ellenőrzéséről szóló rendeletet.
   
A jogszabályokat Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter várhatóan már pénteken aláírja. Ezt követően a két rendeletet hétfőn hivatalosan is közzéteszik, és előreláthatólag jövő csütörtökön a rendeletek már hatályba is léphetnek.
   
A magyar dinnye marketig támogatást is kap: az Agrármarketig Centrumon (AMC) keresztül egy 15 millió forint forrású promóciós programmal javítják a magyar dinnye piaci lehetőségeit.
   
Az államtitkár emlékeztetett: a termelők kifogásolták, hogy bár a magyar dinnye minősége kiváló, a piaci pozíciójuk mégis rossz, mivel a piacon kétes minőségű bizonytalan áru is kapható.
   
Ezért volt szükség a rendeletek módosítására. Ezek a módosított jogszabályok már szabályozzák, hogy a dinnyének milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie, illetve ki tevékenykedhet ebben a piaci szegmensben - mondta.
   
Azaz a dinnyének épnek, egészségesnek, tisztának, kártevőktől mentesnek, idegen szagtól és íztől mentesnek kell lennie. A friss zöldség és gyümölcs forgalomba hozatala során például alapanyag-tárolási, tisztítási, osztályozási, gyártástechnológiai, csomagolási, valamint szállítási tevékenységet csak regisztrált élelmiszer-vállalkozó végezhet - tette hozzá.
   
Bognár Lajos, az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár arról beszélt,hogy a kiemelt nyári élelmiszerellenőrzés során - amely augusztus 26-ig tart - fokozott figyelmet fordítanak a dinnyék vizsgálatára.
   
Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke, országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta: mintegy 4.800-5.000 hektáron folyik dinnyetermelés Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy 60 százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg.
   
Az idén várhatóan mintegy 180 ezer tonna dinnye terem Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy 70 százalékát külföldön, a többit belföldön értékesítik. Magyarországra az év kilenc hónapjában érkezik dinnye külföldről mintegy 100 ezer tonnányi. A magyar dinnyetermelők éves árbevétele 10 milliárd forint körül mozog.
   
Az elnök mindehhez hozzátette: a most meghozott intézkedések sikere sok ezer ember életét befolyásolja, ezek biztosíthatják munkahelyek megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!