Gazdaság

2011.07.15. 09:42

LMP: felül kell vizsgálni a tőzegbányászati engedélyeket

Az LMP szerint a zöldhatóságnak azonnal fel kell függesztenie és felül kell vizsgálnia a tőzegbányászatot végző cégek, köztük az Orbán-család érdekeltségeinek környezetvédelmi engedélyeit.

MTI

A párt pénteki közleményében azt kéri a kormánytól, hogy azonnal állítsák le a Zala megyei lápokat megsemmisítő tőzegbányászatot, és rendezzék az elvi védelem alatt álló hazai lápterületek helyzetét. Felül kell vizsgálni az Orbán-család érdekeltségeinek környezetvédelmi engedélyeit is - írják.
 "Sürgősen le kell folytatni a lápokra vonatkozó védetté nyilvánítási eljárásokat is, ehhez meg kell erősíteni a kormányzati zárolások miatt kritikus helyzetbe került környezetvédelmi hatóságokat és nemzeti parkokat" - olvasható a közleményben.  Az LMP úgy véli: emellett felül kell vizsgálni a szabályozást is; így el kell törölni a természetvédelmi célú hatósági eljárások földhivatali és egyéb díjait, amelyek komoly gátjai a természetvédelmi intézkedéseknek. Át kell gondolni a természetvédelmi törvény barlangokra és lápokra vonatkozó jelenlegi védelmét, amely alkalmatlan a kiemelt természeti értékek megóvására. 

Az ellenzéki politikai tömörülés közleményében kifogásolta, hogy évek óta zavartalanul folyik a bányászat a jelentős természeti értékeket őrző Pötréte-hahóti lápvidéken. Az LMP arról is beszámolt, hogy természetvédők megkeresésére Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke 2010 végén tájékoztatást kért a Nyugat-dunántúli környezetvédelmi felügyelőségtől. A kapott információk alapján felmerült a gyanú, hogy a hatóság indokolatlan engedékenysége miatt a tőzegbányászatot végző cégek - köztük az Orbán-család érdekeltségébe tartozó vállalkozások - jogellenes engedélyek alapján dolgoznak. 
"Az is nyilvánvaló lett, hogy a természetvédelmi törvény által védett lápok helyzete országosan rendezetlen; a kiemelten védendő értékek közé tartozó területek a gyakorlatban sokszor egyáltalán nincsenek védett területként nyilvántartva" - tartalmazza a kommüniké. A helyzet feltárása érdekében Jávor Benedek januárban a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordult; az ombudsman átfogó vizsgálata jelenleg is folyik.

Az LMP meggyőződése, hogy a lápterületek kiemelt védelmét megfelelő hatósági munkával, a védettség egyértelmű kimondásával, és a természetet elpusztító tevékenységek leállításával a gyakorlatban is meg kell valósítani. A párt szerint ennek érdekében a zöldhatóságnak azonnal fel kell függesztenie, és felül kell vizsgálnia a tőzegbányászatot végző cégek, köztük az Orbán-család érdekeltségeinek környezetvédelmi engedélyeit. 
A hévízi szálloda-beruházás vagy a dunakeszi Auchan-ügy után a Pötréte-hahóti tőzegbányászat is egyértelműen bizonyítja, hogy a védett lápok helyzete tarthatatlan - olvasható a közleményben. Az LMP reményei szerint a kormányfő érintettsége nem lesz akadálya annak, hogy hatékony és gyors lépések történjenek a Zala megyei lápok megmentése és a hírmondónak megmaradt hazai lápok helyzetének rendezése érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!