Gazdaság

2011.07.28. 15:32

A tőzegbányászat elleni támadásokról (reagálás írásunkra)

Borda Kálmán, a Principális völgyében, Alsórajkon tőzegbányászattal foglalkozó Greenvital Kft. ügyvezetője reagált július 25-én az újságban „Ingoványos talajon” címmel megjelent, a Szévíz-völgyi kitermelést taglaló írásunkra.

Horváth-Balogh Attila

Borda Kálmán hangsúlyozta: úgy látja, hogy az itt folyó tőzegbányászatot érő támadások nem szakmai, s nem is természetvédelmi, sokkal inkább politikai indíttatásúak. „A Lehet Más a Politika olyan játékba kezdett, amiből arra lehet következtetni, hogy a politika mégsem más, a módszerek és a taktika változatlan, fogást keresnek a másikon. Azt gondolom, rossz úton járnak, a tőzegbányász cégeken meg nem fognak találni, hiszen a kiadott engedélyek teljesen jogszerűek.”

Borda Kálmán azt is jelezte: nem érti, miközben munkahelyteremtésről beszél minden politikus, miért nem merül fel vajon az LMP képviselőinek fejében, hogy ha tényleg leállítják a tőzegbányászatot, akkor azzal hány munkahelyet és mennyi adót veszít az ország? Az ügyvezető igazgatónak a természetvédelmi szakemberek számára is volt „ajánlata”:

„Jó lenne, ha ráébrednének arra, hogy a Natura 2000-es területeken található lápokat felül kell vizsgálni. Ezeket ugyanis nem célszerű védeni, mert csak idő kérdése és tönkremennek. Kiégnek, szerves anyagtartalmuk elveszik, úgynevezett kotu képződik belőle. Így már sem talajjavításra, sem fűtésre nem használható.”

Az ügyvezető igazgató szerint van kompromisszum: folytatni a kitermelést, a bányák helyén keletkező tavak környezetében pedig kertgazdaságokat lehetne kialakítani. 



Kapcsolódó írásunkat IDE KATTINTVA érheti el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!