Gazdaság

2011.03.23. 18:36

Figyelem! Ebzárlat és legeltetési tilalom a rókaimmunizáció miatt

Megyénkben április 6-án folytatódik a rókák veszettség elleni immunizációja. A vakcinázott területeken ezen időponttól 14 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el.

Varga Lívia

Az immunizációval kapcsolatos teendőkről szerdán délelőtt tartottak tájékoztatót a vadászoknak a Zala Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságán. Mint az országos kampányt lebonyolító Hubertus Kft. programfelelőse, Heltay András elmondta: április 2. és 17. közt országosan - a korábbinál valamivel kisebb területen - mintegy 40 ezer négyzetkilométeren több mint 830 ezer adag vakcinát juttatnak ki. Zala megyében április 6. és 10. között bonyolítják az akciót, ezen idő alatt, ami kedvezőtlen időjárás esetén néhány nappal akár meg is hosszabbodhat, repülőgépről szórják majd le a vakcinát. A kampány kezdetétől 14 napig az állategészségügyi hatóság ebzárlatot, valamint legeltetési tilalmat rendel el a vakcinázott területeken.

 

 Heltay András arra is felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy március 31-ig a kezelt térségekben a vadászatra jogosultaknak ki kell helyezniük a lakosságot informáló vörös plakátokat, és az önkormányzatokhoz is el kell juttatniuk a tájékoztatókat. A vadászatra jogosultak másik fontos kötelezettsége, emlékeztetett a programfelelős, a meghatározott számú, ellenőrző vizsgálatokhoz szükséges róka beküldése.

Heltay András elmondta: kampányonként átlagosan 5000 hektáronként kell egy-egy felnőtt példányt mintaként elejteni, ami azt jelenti, hogy a tavaszi kampányban országosan összesen 1861, Zala megyében pedig 76 rókát kell e célból kilőni. (Azt, hogy egy-egy jogosultnak pontosan mennyi vörösbundást kell beküldenie, az állategészségügyi és a vadászati hatóság határozata rögzíti.) A vakcinázott területeken május 14. és szeptember 30. közt kell a vadászoknak kilőni a szükséges számú mintát, a kezeletlen területeken pedig március 25. és jövő év február 28. között kell a vizsgálatra szánt rókákat elejteni. Zalában egyébként a védekezésnek köszönhetően hosszú ideje nem tapasztaltak veszettséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!