Gazdaság

2011.01.25. 07:12

Új munkahelyek: bővül a téglagyár Zalaszentgróton

Közel harminc munkahelyet teremt az a százmilliós támogatás, melyet a regionális fejlesztési tanács pályázatán nyert el a zalaszentgróti téglagyár. Az összeg segítségével technológiát is bővítenek, s a pénz újabb fejlesztéseket indít el - hangzott el hétfőn a projektnyitó rendezvényen.

Sámel József

Manninger Jenő, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke elöljáróban elmondta: fontos, hogy a vállalkozásokat pályázati forrásokkal támogassák, életképessé tegyék.

- Zalaszentgróton réges-régi hagyományai vannak a kisméretű tömör tégla gyártásának, a támogatással fejleszthető e tevékenység, s a munkahelyteremtés - tette hozzá. - Ez egy nehéz munka, de megélhetést nyújt az embereknek. Méghozzá egész évben, az üzem ugyanis a technológia bővítésének köszönhetően szünet nélkül működhet majd.

Futó Csaba, a gyárat üzemeltető KG Ingatlanforgalmazó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője azt mondta, az összesen 202 millió forintból megvalósuló fejlesztés csak a kezdet, később milliárdos nagyságrendű beruházás indul.


- A régi épület lefedése, új héjazat kialakítása, a régi kemence épületének karbantartása, nyolcvan fős szociális épület (benne irodák, laborok) kialakítása szerepel a tervekben. A beruházás tavasszal indul, a termeléssel párhuzamosan, s 2012 augusztusára fejeződik be. A technológia bővül, a kisméretű tömör tégla mellett falazóblokkot is gyártunk majd, ráadásul egész évben tudunk dolgozni. Ennek köszönhetően 28-30 embert tudunk felvenni, a cél pedig az, hogy a munkahelyeket meg is tartsuk. Ez azonban csak az első lépés. Később 4000 négyzetméteres csarnokot építünk, az építési engedély már a birtokunkban van. Az alapanyag-szükséglet kielégítésére bányát nyitunk. Ha mindez megvalósul, újabb harminc fős létszámbővítés jöhet.

A piaci helyzettel, az értékesítéssel kapcsolatosan Futó Csaba azt mondta, feltérképezik a lehetőségeket.

- A piac beszűkült, ez tény. Tavalyelőtt jó évet zártunk, 2010-ben már éreztük a nehézségeket. Úgy gondolom, a kisméretű téglák értékesítésével nem lesz gond, a falazóblokkot pedig majd meglátjuk. Fele-fele arányban gyártjuk, s bízunk benne, hogy beindul a gazdaság, vele együtt az építkezések, s kell a tégla.


Új bányát is nyitnak
- A zalaszentgróti téglagyárban jelenleg negyvenöt alkalmazott dolgozik, az új beruházás nyomán a létszám elérheti a hetvenötöt    
- A későbbi, milliárdos fejlesztésekkel akár százan is dolgozhatnak majd az üzemben     
- Az üzemben évente 6,5 millió téglát gyártanak, ez a szám a fejlesztéseknek köszönhetően 30 millióra nő     
- Az új bánya tíz hektár területű lesz, kétműszakos kitermelést alapul véve harmc évig szolgáltat alapanyagot

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!