Gazdaság

2010.11.18. 09:27

Ha leesik a hó, elindulnak a közút gépei

A téli felkészülésről tartott tájékoztatót szerdán Zalaegerszegen a Magyar Közút Zrt., amelynek megszűntek a regionális szervezetei, ismét megyei igazgatóságok látják el a feladatokat.

Szabó Judit

Juhász Tibor megyei igazgató elmondta: Zalában továbbra is négy üzemmérnökség gondoskodik az állami kezelésben lévő úthálózat fenntartásáról. Télen 64 géppel takarítják majd az utakat, s 44 eszközt tudnak még bevonni a munkába szerződés alapján, közölte Halász Tibor üzemeltetési és fenntartási osztályvezető.

A legforgalmasabb szakaszokon (552 kilométeren) rendszeres napi ellenőrzést tartanak, és sózással csökkentik a síkosságot az út teljes hosszában. A sózás mínusz 8 fokig alkalmazható, ha hidegebb lesz, zúzalékot használnak. Az alsóbbrendű utakon a veszélyes szakaszokat (íveket, emelkedőket, csomópontokat) szórják meg érdesítő anyaggal havazás, jegesedés esetén. A megyében több mint ezer kilométernyi szakasz tartozik ebbe a kategóriába.

Végül lesznek olyan utak (közel 80 kilométer), amelyek fehérek maradnak, ha esik a hó, a takarítás csak odáig terjed, hogy a személygépkocsik közlekedni tudjanak. A Közút átszervezése miatt az utak járhatóságával kapcsolatos információért már nem a regionális központokba, hanem az egerszegi diszpécserközpontba kell telefonálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!