Gazdaság

2010.10.01. 05:49

Szárnyal a piac, de meddig?

Szárnyal a gabonapiac, drasztikusan emelkedik az olajos növények ára. A folyamatot a világ mezőgazdasági termelése és a nyersolaj ára éppúgy befolyásolja, mint a politika s a befektetői spekulációk. Gazda legyen hát a talpán, aki ki tudja számítani: mikor érdemes megválni a terménytől.

Varga Lívia

- Idén 643 millió tonna búza termett a világon, ami, bár az előző szezonhoz képest 37 millióval kevesebb, a valaha volt harmadik legnagyobb mennyiség - mondta Pótsa Zsófia a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók- és Kereskedők Szövetségének főtitkára egy minapi baki agrárfórumon. - Az EU tagállamaiban 3 millió tonnával termett kevesebb, ám a 135 millió tonnás mennyiség így is bőven fedezi a szükségleteket.

Hazánkban az MGSZH adatai szerint 3,7 millió tonna búza termett idén, 75 ezer 693 hektárról nem tudták betakarítani a termést. Ebből előreláthatóan 2,5 millió tonnát használunk fel, a malmok szükséglete 1,3 millió tonna körül alakul.


- Mivel a malomipar jelenleg képtelen a jövő júliusig szükséges búzamennyiséget egyben megvásárolni, kérdéses, marad-e elegendő jó minőségű termény Magyarországon, a gazdálkodók ugyanis annak adják el búzájukat, aki többet fizet érte. A külföldi kereslet pedig jelentős... - szögezte le Pótsa Zsófia.

Bár az idei, becslések szerinti 826 millió tonnás kukoricatermés világrekordnak számít, mégis alig fedezi a szükségleteket, ami nagyrészt a bioetanolgyártás számlájára írható. Hazánkban 7,4 millió tonnás termésre számítanak, ám 38 ezer hektáron nem betakarítható a termés.

- A kukorica árát a forint árfolyama mellett a bioüzemanyag iránti kereslet és a spekuláció is nagymértékben befolyásolja, kérdés azonban, a befektetői érdeklődés meddig tartja ilyen magasan az árakat. S persze hat rá a politika is, így például az orosz exportstop, ami az egész világpiacot megmozgatta. A magas árak mellett szól, hogy alacsonyak voltak az indulókészletek, aminél a zárókészletek, a nagy kereslet következtében, még kisebbek lesznek - sorolta Pótsa Zsófia. - Teljes biztonsággal nem lehet megmondani, meddig szárnyalhat a gabonapiac, az viszont valószínű, hogy a minőségi problémák következtében az egészséges búzának egész szezonban nagy lesz az értéke. A búza ára egyébként jelenleg a párizsi tőzsdén a legmagasabb (65 ezer forint), míg a BÉT-en 58 ezer körül mozog.


Az aratás körüli problémák miatt a BÉT-en is emelkedésnek indultak az árak.

A napraforgómag határidős jegyzése a napokban - novemberi lejáratra - elérte a 107 ezer forintos tonnánkénti árat, ami januárhoz képest 40-50 százalékos drágulást jelent.A repce tonnáját ugyanitt 102 ezer forintért mérték. Erről már Pájtli Péter, az Agrárgazdasági Kutató Intézet olajnövény piaci szakértője beszélt.

Repcéből és napraforgóból az igényeknél jóval kevesebb van. Előbbiből a világban 6,5 százalékkal termett kevesebb. A napraforgótermés nem éri el a 30 millió tonnát, ami az előző évekhez képest szintén nagy visszaesés.

Mivel hiány van belőle, felment a napraforgóolaj ára is, amit a lakosság is megérez majd. Hazánkban idén 261 ezer hektáron vetettek repcét, s az időjárás viszontagságai közepette 2,1 tonna termett hektáronként. Zala megye a 2,8-es átlagával országos első lett. Napraforgóból 1,1 millió tonnás hozamot várnak országosan, ám a sok eső hatására rothadás indult el és minőségi problémákkal is számolni kell. A terméskiesés azonban a magas árak stabilizálódásához vezethet.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!