Gazdaság

2010.05.31. 05:59

Vezérváltás a Zalakerámiánál

Drasztikusan visszaestek a beruházások, amit a beszállítók is megéreztek, köztük a Zalakerámia. A céget tavasztól új vezető, dr. Jaramani Rafik vezérigazgató irányítja, tőle érdeklődtünk a változásokról.

Hajdu Péter


- Tavaly az építőipar válsága nyomán a Zalakerámia is piaci gondokkal küzdött. Többször leállították a gyártást, legutóbb idén áprilisban. Jelenleg mekkora a termelés, hány gyártósor működik a gyáregységeknél?

- Az említett építőipari válság a Zalakerámiát is érintette. Mindkét gyárunk, a tófeji és a romhányi is működik: Tófejen 3 gyártósoron csempéket, Romhányban pedig 1 gyártósoron járólapokat gyártunk. A jelenlegi kapacitásunk körülbelül 70 százalékos kihasználtságú. Tavaly Tófejen a legrégebbi, legkisebb kapacitású, 3 éve újraindított gyártósort leállítottuk. A fent említett gyártósoraink az áprilisi ideiglenes leállást leszámítva 100 százalékos kapacitás mellett működnek.

- Volt-e szükség létszámleépítésre, terveznek-e még ilyen lépést?

- A Zalakerámia átszervezése, működésének racionalizálása még folyamatban van, amelynek sajnos óhatatlan része a szükséges emberi erőforrás újragondolása is.

Arra a kérdésünkre, sikerült-e piacokat szerezni, a Zalakerámia vezetője így válaszolt:

- A válság sok mindent megváltoztatott, többek között az építőipari szükségleteket is. Az értékesítésben törekszünk mind a bel-, mind a külpiacban rejlő erők kiaknázására. Az export jelenlétünk egyre erősebb, aránya jelenleg körülbelül 20-25 százaléka a belföldi értékesítésnek.

- Napvilágot látott hírek szerint a részvénytársaság az elmúlt időszakban pénzügyi gondok elé nézett, számlái banki zárlat alá kerültek.

- A Zalakerámia pénzügyi helyzete stabilizálódott. Az alapmegállapodást a finanszírozó bankokkal aláírtuk, melynek véglegesítése záros határidőn belül megtörténik. Az ok egyébként a gazdasági válságra vezethető vissza. Az nem titok, hogy a Zalakerámia tavalyi operatív eredménye mínusz volt, de közvetlenül nem ez váltotta ki a finanszírozási szerződések felmondását. Egy a Zalakerámián és a tulajdonosi körön kívül álló szubjektív ok indította el ezt a folyamatot, amelynek részleteiről nem nyilatkozom. Szeretnénk azonban leszögezni, hogy a Lasselsberger csoport két magyarországi vállalata a zárolást megelőzően soha nem volt késedelemben sem a dolgozókkal szembeni, sem az adóhatóság, a szállítók, a bankokkal szembeni kötelezettségek kifizetése terén, és ezeket a jövőben is pontosan fogja rendezni.


Dr. Jaramani Rafik érdeklődésünkre elmondta , hogy 1993-ban építőmérnöki diplomát szerzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetemen, azt követően 2000-ben ugyanott a PhD (doktori) fokozatot is megszerezte, s eközben egy MBA gazdasági másoddiplomaképzésen is részt vett, ahol 2001-ben diplomázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!