Gazdaság

2009.11.27. 16:30

Magyarország 3,5 milliárd forintot kap a szőlőkivágás támogatására

Magyarország a 2009/2010-es borpiaci évben 3,51 milliárd forintot kap az Európai Uniótól a szőlőkivágás támogatására - közölte Soproni Horváth Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke.

zaol.hu

A  borpiaci évre 4.406 kérelem érkezett be a hivatalhoz. Az igényelt terület nagysága pedig 3.075 hektár volt. A tavalyi  pénzügyi keret kimerülése miatt áthozott elfogadott  kérelmekkel együtt jóváhagyott támogatási igény 7 milliárd forint.

Az unió az e célra rendelkezésre álló források  visszaosztásának eredményeként  miatt - ez az idén Magyarország számára 50,125 százalék - 3,51 milliárd forintot ad a szőlőkivágás támogatására.

A 2008/2009. borpiaci évben a szőlő-bortermelő tagállamok által jóváhagyott igényeket az EU 45,9 százalékra osztotta vissza. A kivágott terület nagysága 1.424 hektár, a kifizetett támogatás összege pedig 2,3 milliárd forint volt.

Az MVH  a múlt héten  kezdte postázni a szőlőkivágási engedélyeket az idevonatkozó rendeletben előírt sorrend alapján. Az engedélyeket 2010. január 31-ig megkapják az érintettek

Az ültetvények kivágását kizárólag a jogerős engedély birtokában lehet megkezdeni, majd annak megtörténtét be kell jelenteni az MVH-nak. A hivatal pedig a kivágás elvégzésének ellenőrzését követően fizeti ki a támogatást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!