Gazdaság

2009.08.21. 11:21

Kedvezmények az APEH-tól

Zalaegerszeg - Az év elejétől július végéig a gazdasági válság miatt többen kértek fizetési kedvezményt az adóhatóságtól, mint a tavalyi hasonló időszakban. Zala megyében 3684-en éltek e lehetőséggel.

Hajdu Péter

Összesen 3 milliárd 167 millió forint tartozást jelöltek meg a fizetési kedvezmény kérő zalai adósok, míg a tavalyi év azonos időszakában 2 milliárd 667 millió forint tartozásra kértek segítséget.
A régióban 2009. júliusáig 13.041 kérésben 11 milliárd 770 millió forint tartozásra kértek az adózók átütemezést.

Mint érdeklődésünkre Pápai Gáborné, az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága felszámolási és fizetési kedvezmények főosztályának vezetője tájékoztatójában közölte, a kérelmek számában nincs látványos növekedés, a kérelmezők összetételében azonban változás tapasztalható: a gazdasági társaságok beadványainak száma 30 százalékkal, az egyéni vállalkozóké pedig 19 százalékkal nőtt az elmúlt év hasonló időszakához képest. Arányaiban a kérelmezők 80 százaléka magánszemély és egyéni vállalkozó.  

A megyében közel 900 magánszemély 38 millió forint 2008. évi jövedelemadó kötelezettségére vette igénybe a törvény által lehetővé tett, akár 4 havi részletfizetési kedvezményt is. Zalában az összes kérelmen belül a részletfizetésre és fizetési halasztásra irányuló beadványok száma nem változott az előző év adataihoz viszonyítva, 2.878 ilyen beadvány érkezett, melyben 2 milliárd 687 millió forintra kérték a segítséget.

- Tapasztalataink alapján a kérelmezők már egyharmada hivatkozik az átmeneti fizetési nehézségeik felsorolásánál a gazdasági válság miatt nehezülő körülményekre, a megrendelések csökkenésére, hitelezési nehézségekre, követeléseik behajtásának elhúzódására és annak elmaradására. A magánszemélyek például a megélhetési körülményeiknél felsorolják a munkahely elvesztését, bérük csökkenését, a váratlanul megnövekvő hitel részleteket - közölte a főosztályvezető. 
 
Jogerős határozattal 1 milliárd 812 millió forintra engedélyeztek könnyítést, azaz részletekben, illetve halasztással történő megfizetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!