Gazdaság

2009.04.09. 02:27

Pályázati segítség

Zalaegerszeg (hp) - Kormányzati road-show keretében tegnap Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) államtitkára az Arany Bárányban tájékoztatta a vállalkozókat a válságkezelésről és a vállalkozások támogatási lehetőségeiről.

Hajdu Péter

Előadásában az államtitkár a kormány válságkezelő programjának három pilléréről, a vállalkozások számára rendelkezésre álló forrásokról, a munkahelymegőrzés támogatásáról, illetve a piac megőrzésének, megszerzésének eszközeiről szólt részletesebben. A vállalkozások számára 2009-2010-ben 1400 milliárd forint közvetlen forrást biztosítanak, amiből jelenleg 560 milliárd forint áll rendelkezésre. Mintegy 100 ezer munkahely megőrzésére áll rendelkezésre anyagi eszköz. Ezen belül, mint tájékoztatott, 16 milliárd forintos hazai forrású pályázati konstrukció már elérhető, amit további 30 milliárd forintnyi uniós forrással egészítenek ki. A következő másfél évben a beruházások élénkítésére 2100 milliárd forint pályázati lehetőséget terveznek, amiből 1800 milliárd forint az építőipar számára kiírt beruházások révén lesz elérhető. Közölte, az ezzel kapcsolatban Brüsszelben elbírálás alatt levő 17 nagyprojektből 6-ot már jóváhagytak. A stratégiai célok közt szerepel a hazai GDP-nek az uniós átlagot 2 százalékkal meghaladó szintre hozása, a jelenlegi 57 százalékos foglalkoztatási arány 65 százalékra emelése, továbbá az euró bevezetése.

A problémákat feszegető kérdések közt felvetődött a lánctartozás, mint bénító gond. Az államtitkár elmondta, több javaslat van a parlament előtt. Egyik szerint állami kinevezésű mérnökök ellenőriznék, hogy a fővállalkozó kifizette-e az alvállalkozóit, s csak azt követően juthatna a támogatáshoz. Vizsgálják a támogatás átcedálásának lehetőségét, ez esetben a támogatást nem a fővállalkozó osztaná le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!