Gazdaság

2009.03.19. 03:29

Mentőcsomag az Eybl-nek

Zalaegerszeg (gyf, hp) - Kiss Péter kancelláriaminiszter kedden zalai látogatása során kijelentette, az Eybl Hungária Kft. újraélesztéséhez 16 millió eurós hitelgaranciát vállal a kormány.

Zalai Hírlap

Hol tart az autóipari beszállító, üléshuzatokat gyártó Eybl Hungária felszámolása? - érdeklődtünk tegnap dr. Varga Jenőtől, a felszámoló Vectigalis Zrt. vezetőjétől.

Mint a felszámolóbiztos elmondta, a január óta tartó felszámolás során csak a teljesítménycsökkenéssel arányos leépítést kellett megvalósítaniuk a Körmenden, Jánosházán, Lentiben és Nagykanizsán folyó termelésben.

- Két dologra koncentráltunk, a munkahelyek megtartására és a vevők bizalmának visszaszerzésére. Azonban az Eybl Hungária nem közvetlenül kapcsolódott az autógyári vevőkhöz, hanem az Eybl Austrián keresztül. Mi március 16-ra átvettük az Eybl Austriától a vevői szerződéseket, azaz kimenekítettük a munkalehetőséget az anyacégtől, amely bármikor bebukhat. A termelés 80 százalékát most a BMW biztosítja, amely közvetlenül köt már szerződést a magyarországi beszállítóval. Megkötöttük a szerződést a vevőkkel is. Így a felszámolás alatt biztossá vált a beszállítói pozíciónk - mondta a felszámolóbiztos, hozzátéve: a felszámolásból valószínűleg egy jól működő céget hoznak ki.

Kérdésünkre dr. Varga Jenő közölte továbbá: rövid időn belül meghirdeti értékesítésre az Eybl Hungáriát.

Hogyan került képbe a híradásokban megjelent, 16 millió euróval megkínált Car-Inside Kft., mint egy kisvállalkozás? Információnk szerint a cég mögött Csillag Balázs, az Eybl Hungária volt tulajdonosa, a felszámoló jelenlegi megbízottja áll. A céget a támogatásra szánt forrás közvetítésére hozták létre, ehhez kap a kormánytól állami garanciát. Ugyanis a felszámolás alatt álló Eybl nem juthatna semmilyen bankhitelhez.

Kiss Ferenc országgyűlési képviselő, aki több képviselőtársával sokat lobbizott a vállalat megmentése érdekében, elmondta, mindez azt jelenti, hogy az Eybl képes lesz megtartani azt a 900 munkahelyet, amely a négy telephelyén együttesen található. Kiss Ferenc elmondta, az állami garanciavállalást követően lehetőség nyílik arra, hogy felvegyék a szükséges összeget. A képviselő két másik zalai érdekeltségű céget is említett, amelynek megmentésén fáradoznak, az egyik a 6300 személyt foglalkoztató Flextronics, a másik a pölöskei szörpüzem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!