Gazdaság

2009.03.04. 03:27

Kényszerszünet

<b>Tófej </b> (hp) - Elterjedt a híre, hogy márciusban leállítják a termelést a Zalakerámia faluban működő gyáregységében. Érdeklődésünkre Márton Péter vezérigazgató adott tájékoztatást az okokról.

Hajdu Péter

Mint a vezérigazgató kérdéseinkre közölte, a termelést március közepétől április végéig szüneteltetik. Arra a kérdésre, hogy a teljes foglalkoztatott létszám, vagy csak a termelésben dolgozók munkáját kell szüneteltetni, azt válaszolta, hogy a gyáregység 320 munkavállalója közül 238 főt érint a leállás. Ugyanis csak a termelést állítják le átmenetileg, az adminisztráció, a logisztikai tevékenység és az értékesítés zavartalanul megy tovább az említett időszak alatt is.

- A piac 2008-ban is nagyobb mértékben esett vissza a tervezettnél, és sajnos 2009-ben is további piaci csökkenéssel kell kalkulálnunk - közölte a vezérigazgató.

A gazdasági válság termelésre gyakorolt hatásait firtató kérdésünkre Márton Péter a termelési adatok említésének mellőzésével válaszolt.

A vezérigazgató elmondta, hogy csak a keresletcsökkenés terven felüli mértéke az oka a tófeji gyár ideiglenes leállításáról született döntésnek.

- Annak ellenére, hogy a piaci részesedésünk folyamatosan nő, a piac váratlan mértékű visszaesése miatt nem tudjuk a teljes kapacitásunkat lekötni.

A Zalakerámia vezetője hozzáfűzte, a részvénytársaság egyelőre nem tervez létszámleépítést, mert a termelés újbóli beindítása után szükség van a jelenlegi létszámra. Mint érdeklődésünkre elmondta még, a leállás nem munkán kívül töltött időnek számít, mindenkinek megmarad a munkaviszonya, és a mintegy másfél hónap alatt állásidőt fizetnek a 238 dolgozónak. 

Bár a Zalakerámiánál nem beszélnek elbocsátásokról, az elmúlt hónapokban több zalai cégtől is küldtek el dolgozókat.  Gondok vannak a Zala Bútornál, a Flextronics 400 embertől válik meg, a zalalövői Elanders Hungary Kft. 95 dolgozóját küldték el, a felszámolás alatt álló, 73 főt foglalkoztató Kanizsa Ruhaipari Szövetkezetnél csoportos létszámleépítést jelentettek be, leépítettek a Pannon Produkt Kft-nél és a Log Zrt.-nél  is. A nagykanizsai fényforrásgyárban az izzólámpa-, autólámpa- és üveggyár termelési volumenének csökkentése miatt 227 embert, a zalaegerszegi alkatrészgyárban pedig 42 főt bocsátanak el, s a Zalabaromfinál több mint 600 dolgozót érint az elbocsátás.

Olvassa el dossziénkat a zalai leépítésekről itt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!