Gazdaság

2008.10.27. 03:29

Hitelből, huszonöt éven át

<b>Keszthely</b> - Gazdasági válság ide vagy oda, sok fiatal párnak és pályakezdőnek napjaink bonyolult pénzügyi viszonyai közt kell boldogulnia, otthont teremtenie. Erről beszéltünk szakemberekkel, költöző és költözni vágyó fiatalokkal.

Petrovics Ernő

Az iskolák befejezése után, munkába állva, pláne párra találva mindenkiben felmerül az otthonteremtés gondolata, mindenki szeretné előbb-utóbb családjától külön költözve is kipróbálni a nagybetűs életet. Mivel azonban ritkán hallani olyan pályakezdőről, aki munkahelyén havonta milliókat keres, a borsos áron megszerezhető ingatlanok vásárlását még mindig leginkább családi segítséggel, s évtizedekre vállalt anyagi teherrel, hitelből oldják meg a fiatalok.

- Manapság is sok olyan fiatal pár tér be hozzánk, amely nagyjából átlagjövedelemmel rendelkezik, s ingatlan vásárlásához kér tőlünk segítséget- kezdte Újvári Veronika, az egyik hitelintézet régiós vezetője, majd hozzátette.

- Nekik, ha a feltételeknek megfelelnek, még mindig a Fészekrakó-program kínál megoldást, melynek révén az állam leveszi vállukról az önrész összegyűjtésének terheit.

A szakember megjegyezte, hitelt felvevőknek általában tizenöt és huszonöt év közötti futamidőt szokott ajánlani.

- Érdemes felmérni a várható teherbíró képességünket. Forint alapú hitelt akkor érdemes felvenni, ha tartunk a devizaárfolyam-változásoktól.

Azt ajánlja mindenkinek, hogy négy évvel lakásvásárlása előtt a maximum havi húszezer forintos befektetést igénylő lakás-előtakarékossági programokat vegye igénybe, ezek végösszegéhez az állam további húsz százalékot ad. A pénzügyi szakember beszámolójából kiderül az is, hogy hétmillió forint kölcsön felvételénél, húszéves futamidőnél havi 47-54 ezer forintos részlettel lehet számolni.

Frigyer Anita fiatal pedagógus jelenleg nyolc hónapos kisfiával, valamint köztisztviselői bért kapó férjével él egy éve vásárolt gyenesdiási, ötven négyzetméteres, háromszintes nyaralóból lakóházzá alakított otthonában.

- Huszonöt éves futamidővel, svájci frank alapú hitelre, most havi 40-45 ezer forintos részletet fizetve vásároltuk a házat - említette helyzetükről az anyuka, majd az anyagiakat részletezte.

- Ehhez jön még havonta nagyjából százezer forint kiadás, melyet a számlákkal, az autó fenntartásával és a kisfiunkkal kapcsolatos összegek tesznek ki, s így szinte semmit nem tudunk félretenni fizetéseinkből. A vásárlás előtt közel hat évig gyűjtöttük a négymilliós önrészt, ezalatt szülőknél laktunk, s a családok 1-1 millióval segítettek bennünket az induláskor.A tornyosuló anyagi terheket tetézte, hogy csaknem egymillió forintot kellett befizetnünk vagyonszerzési illetékként, mely, ha nem sikerül átminősíttetni az épületet lakóházzá, kétmillió lett volna.

Mátyás Kinga három éve lakik Keszthelyen, s a helyi egyetem egyik cégénél dolgozik. Kérdésünkre elmondta, hogy kicsit többet keres, mint egy átlag pedagógus, párja pedig a Festetics-kastélyban dolgozik.

- Jelenleg albérletben lakunk, amiért havi negyvenezer forintot, a számlákra pedig további húszezer forintot fizetünk - közölte az ifjú hölgy, s mint említette, jövőbeni tervei közt egy esküvő és egy kertes ház vásárlása is szerepel, ám mindkettő pénzigényes dolog, s ez az év még biztosan az utóbbihoz szükséges hitel önrészének összegyűjtésére megy majd el.

- Álmom egy szép kertes ház lenne, ám mivel itt a környéken egy nekem tetszőnek az ára 20-25 milliónál kezdődik, az első lépés valószínűleg egy társasházi lakás vásárlása lesz valamilyen állami támogatás, esetleg szocpol igénybevételével - mondta.

- Nálunk főként a 6 és 11 millió közé eső, valamint a 8és 15 millió forintért hirdetett használt házakat keresik a legtöbben - mondta adataikra hivatkozva Pálfi László, az egyik országos ingatlanközvetítő cég helyi irodájának dolgozója, s kifejtette: - A távfűtéses lakások négyzetméterára jelenleg 130-150 ezer, míg az egyedi fűtéseseké 170-190 ezer forintra tehető. Az ingatlanárak körzetünkben tavaly óta stagnálnak, alig változtak, bár most a gázáremelkedés és a gazdasági válság miatt még nem tudni, marad-e ez a tendencia. A nálunk érdeklődő vásárlók zöme amúgy szintén hitelből oldja meg az ingatlanvásárlást. Azért azt mindenképpen tanácsolnám, hogy csak hitelből senki se vásároljon ingatlant. Érdemes még egy kis időt várni addig, amíg legalább a pár milliós önrészt sikerül összegyűjteni. Emellett ajánlatos tájékozódni már jó előre az ingatlanpiaci árakról is, elkerülendő a meglepetést.
A Fészekrakó-program maximum nyolcmil-  liós lakás vagy tizenkétmilliós ház vételénél  jelenthet alternatívát,  s előbbi esetben a maximális összeget feltételezve mindössze nyolcszázezer forint  önerőt igényel. Ahhoz,  hogy beindulhasson  a folyamat, és valaki hitelt kapjon egy banktól, természetesen még mindig szükséges bemutatni az alapdokumentumokat, így például a munkáltatói igazolást, az adásvételi szerződést  az ingatlanról, valamint azokat a bankszámla-kivonatokat, melyek a kliens pénzügyi intelligenciájáról és fizetőképességéről tanúskodnak.

Ezek is érdekelhetik