Gazdaság

2008.10.10. 02:29

Esély a (köz)munka világában

Pacsa, Szentpéterúr - Kitisztított árkok, rendbe tett temetők, megzabolázott út menti cserjések s épülő játszóterek - csak néhány a pacsai kistérség tizennégy településén folyó közmunkaprogram várható eredményei közül.

Varga Lívia

Váratlan lehetőséget ragadott meg a Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás, hiszen szeptember 3-án, rendkívüli ülésen döntöttek arról, hogy pályázatot nyújtanak be a munkaügyi minisztériumhoz, szeptember 22-én pedig már munkába is álltak a közmunkaprogram résztvevői, így negyedévre 35 fővel csökkent a kistérségben a regisztrált munkanélküliek száma.

- A helyi FIP-irodával közreműködve a rendszeres szociális segélyezettek állományából, közel 170 főből választottuk ki a program résztvevőit - tudtuk meg a Pacsai Koordinációs Iroda vezetőjétől, dr. Csikós Andrea Dórától. - A kistérség húsz települése közül tizennégy kívánt a pályázatban részt venni. A legtöbben, egészen pontosan tízen, Szentpéterúrban jutottak közmunkához. Dióskálban öten, Pacsán négyen álltak munkába, a többi településen pedig az ottani igényeknek megfelelően további egy-két ember kapott lehetőséget. Szentpéterúr és Nagykapornak egy-egy közmunkás továbbfoglalkoztatását is vállalta.A közmunkaprogram keretében többek közt homokozó is épül a szentpéterúri iskola udvarán
Fotó: Melles Ferenc

A közmunkaprogramban a munkáltatói jogokat a társulás elnöke a polgármesterekkel közösen gyakorolja. Az ellenőrzés és irányítás szintén polgármesteri fennhatóság alá tartozik, míg a felvételt és elbocsátást a többcélú társulás bonyolítja.

- A program összköltségvetése 12 millió 867 ezer forint, amelyre százszázalékos támogatás érkezett. Ebből a bérköltségek közel 7 millió 670 ezer forintot tesznek ki, míg a munkaeszközök beszerzésére közel egymilliót költöttünk - ismerteti az adatokat az irodavezető. - Pályázati díj nem volt, ám az önkormányzatoknak önrészként a munkaeszközök áfavonzatát, valamint a munkavédelmi oktatás, illetőleg egy egynapos motivációs tréning költségeit finanszírozni kellett.

A bérekről szólva dr. Csikós Andrea Dóra elmondta, a közmunkaprogramot koordináló programvezető bruttó 115 ezer forintot, a brigádvezető pedig 90 ezret keres havonta, míg a segédmunkások 71 ezer forintért dolgoznak. (Ez utóbbi nettósítva valamivel többre jön ki a segélynél.) A 35 fő fele roma származású, közel 10 százaléka nő és valamivel több mint 30 százaléka 45 év feletti.

A résztvevők többek közt gondozási, karbantartási és településtisztasági feladatokat látnak el - a települések igényei szerint. Szentpéterúrban például a tíz közmunkás - az önkormányzat által 30 napig foglalkoztatott közmunkásokkal kiegészülve - három brigádban dolgozik. Egyesek árkot tisztítanak, szemetet szednek s a buszmegállókat tartják rendben, mások az óvoda és iskola épületében és udvarán végeznek felújítási munkákat, néhányan pedig a két temető rendbetételén fáradoznak.

- Településünkön a munkaképes lakosság körében 12 százalékos a munkanélküliség, így nagy szükség van az ilyen és ehhez hasonló programokra - mondja elöljáróban a polgármester, dr. Farkas Ágota. - Az elhelyezkedési esélyeket rontja, hogy távol esünk a városoktól, a bejárást viszont többnyire nem támogatják, ráadásul az itt élő munkanélküliek nagy része a nyolc általánost sem végezte el. Sajnos a Zalabaromfi megszűnésével újabb nyolc ember került az utcára. Mivel más lehetőségük nem nagyon van, a többség kapva kap a helyben kínált munka után.

Bogdán Lászlót, Kalányos Jánost és Orsós Attilát hét társukkal egyetemben negyven regisztrált munkanélküli közül választották ki. A résztvevők közül többen szakképesítéssel (kőműves és festő-mázoló bizonyítvánnyal) is rendelkeznek.

- Az általános iskola elvégzése után a dán termelőiskolában kertésznek tanultam - meséli Bogdán László. - Hiába szereztem azonban szakmát, mégis több éve munkanélküli vagyok. Egy-egy ilyen közmunkaprogram azonban sokat tud lendíteni az amúgy nem túl rózsás anyagi helyzetemen.

Kalányos János az általános iskola hatodik osztályáig jutott. Ő, mint meséli, három éve küzd a munkanélküliséggel, ám most három hónapig reggel 8-tól fél ötig bőven akad tennivalója.

- Ha kell, kaszálunk, árkot tisztítunk, fát vágunk és égetünk, de ha arra van szükség, akár betonozunk is - jegyzi meg, majd mondandójának súlyt adva ölnyi gazt dob a tűzre, melyet a Dózsa György utca takarítása során összegyűlt gallyak táplálnak.

Ezek is érdekelhetik