Gazdaság

2008.06.16. 02:28

Szezonális munkaerőhiány a vendéglátásban

<b>Keszthely - </b> Június közepén erősen érződik az idegenforgalmi szezon hatása a helyi munkaerőpiacon. Ilyenkor a legalacsonyabb a munkanélküliség, és szinte lehetetlen jól képzett szakácsot, felszolgálót találni.

Zalai Hírlap

A Balaton-parti város térségének munkaerőpiaca szezonális jellegű, erre utal a munkanélküliségi ráta éves ingadozása, és részben ennek köszönhető az ilyentájt kialakuló átmeneti munkaerőhiány is, elsősorban a vendéglátó-ipari szakmákban.

- Május végén 1802 fő volt a regisztrált álláskereső a működési területünkön - mondta Kapcsándy Mária, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ keszthelyi kirendeltség-vezetője. Összehasonlításként hozzátette, februárban még több mint 2400-an szerepeltek a rendszerben, márciusban 2225-en.

A munkanélküliség visszaszorulása azonban nem csak előnyökkel jár, problémákat is okozhat. A vendéglátós munkáltatók egy része arról panaszkodik, hogy ilyenkor szinte lehetetlen szakképzett szakácsot, felszolgálót, konyhai kisegítőt találni.

- Ez volt az első évünk, amikor azzal kellett szembesülnünk, hogy bizony szakemberhiány van - mondta érdeklődésünkre Gerencsérné Szabó Zsuzsanna, a Balaton-parti Danubius Hotel Helikon igazgatója. - Sajnos, mióta szezonálisan tartunk nyitva, és a téli hónapokra átmenetileg bezárunk, minket is sújtanak azok a problémák, amelyek a hagyományosan nyáron működő szállodákat - tette hozzá. - Áprilistól október végéig határozott idejű szerződéseket kötünk a dolgozókkal, mégis előfordul, hogy időnként megüresedik egy-egy álláshely.

Az átmeneti munkaerő-hiány okát az érintettek többféleképpen magyarázzák. Akad, aki úgy tartja, az iskolák nem képeznek elég szakembert, míg mások a külföldi munkavállalás terjedésével magyarázzák a jelenséget.

- A fiatal szakácsok kimennek Ausztriába, Angliába mert ott jobb kereseti lehetőséget, rendezettebb körülményeket remélnek - mondja Sebők Lajos, a Danubius Hotel Helikon éttermének konyhafőnök-helyettese. - Mi szezonálisan dolgozunk október végéig, utána alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatnak. Ha télen bezár a szálloda, otthon maradunk. Amit a nyáron összespóroltunk, abból élünk - tette hozzá.

Hasonlóképpen dolgozik Mikolásné Csapó Tünde, a másik konyhafőnök-helyettes. A kétgyermekes családanya számára fontos, hogy ha időszakosan is, de legális munkahelye van.

- Nyolc órát dolgozom naponta, megvan a heti két szabadnapom, ami maszek munkahelyeken nem mindig biztosított. Télen otthon vagyok a gyerekekkel, a férjem olyankor külföldön vállal munkát - mondja Mikolásné Csapó Tünde. - Ilyen körülmények között érthető, ha nem túlzottan vonzó a vendéglátós pálya.

Találkoztunk olyan munkáltatóval is, aki azt mondta, igenis van szakember, hiszen a munkaügyi központ kiközvetíti az álláskeresőket, csakhogy sokan nem fogadják el a felkínált állásokat.

- Legutóbb, amikor álláskeresőket közvetítettek ki hozzánk, hét ember jelentkezett a meghirdetett három munkahelyre - mondta érdeklődésünkre Fodor Márk, a vonyarcvashegyi Helikon Taverna ügyvezetője. - Döbbenetes, hogy hetük közül csak egy fogadta volna el a felkínált állást, ő viszont alkalmatlan volt. A többiek azt kérték, írjam rá a lapjukra, hogy nem feleltek meg - tette hozzá. - Mindenki azzal indokolt, hogy van munkahelye, alkalmi munkavállalói könyvvel dolgozik, ezért nem akarja elfogadni az állásajánlatot.

Kapcsándy Mária azt mondja, a jelenség a munkaügyi kirendeltség előtt is ismert, ám tenni nem sokat tudnak ellene.

- Sokan vannak, akik miközben kapják az álláskeresési járadékot, alkalmi munkavállalói könyvvel dolgoznak. Olyan módon teszik ezt, hogy hol ragasztják nekik a közteherjegyet, hol pedig nem. Ezért az álláskeresési járadékot csak azokon a napokon nem kapják, amikor dokumentálják a munkavégzést, a többit kénytelenek vagyunk kifizetni - mondta.

Ez pedig azt jelenti, hogy a félig legális munkavállaló segítséget kap az államtól, ugyanakkor olyan keresetre is szert tesz, amelyet nem lát az adóhivatal.

- Ha az ilyen munkavállalónak, aki közben a munkaügyi központon keresztül állást keres, munkaszerződést ajánlanak, az alkalmi munkavállalást fel kell függesztenie - magyarázta Kapcsándy Mária. - Akkor viszont ott kellene hagynia a féllegális munkahelyét, és az álláskeresési járadékról is le kell mondania.

A kirendeltség-vezető szerint erre a problémára az egyik megoldás, ha a munkáltató, akihez kiközvetítették az álláskeresőt, jelzi a munkaügyi központnak a tapasztalt visszásságot. Úgy már lehet szankcionálni, az álláskeresési járadék megvonásával.A fiatal szakácsok kimennek Ausztriába, Angliába a jobb kereseti lehetőségért

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!