Gazdaság

2008.06.16. 02:29

Gyors bejegyzés, lassú törlés

<b>Nagykanizsa -</b> A jelzálogjog töröltetése nem is olyan egyszerű művelet, mint azt sokan gondolnák. Néha akkor sem sikerül, ha az illető kiegyenlíti a tartozását. Lapunk egyik olvasója, Batáry Pál Lajos is így járt nemrég, ám a férfi szerint ő maga nem hibázott.

Zalai Hírlap

Batáry Pál Lajos lakására korábban egy 150 ezer forintos kölcsön miatt tetetett jelzálogot a munkáltatója. A cég az ügyintézéssel az OTP Bankot bízta meg. Mindezzel nem is volt probléma, egészen addig, amíg Batáry Pál ki nem fizette tartozását, s le nem akarta vetetni lakásáról a jelzálogot.

- Számomra meglepő módon a törlést nem a bank intézte - mondta Batáry Pál. - Ehelyett a kezembe nyomtak egy csomó papírt, s közölték velem, magam menjek a földhivatalba, mert úgy gyorsabb az ügyintézés. Természetesen azt nem közölték, hogy a jelzálogjog töröltetése 6 ezer forintomba kerül majd, ezzel már csak a helyszínen szembesültem. Beadtam a szükséges iratokat, így többek között a bank által kiállított törlési engedélyt is, mely mint utóbb kiderült, hiányos volt. Ezután ismét elmentem a bankhoz, ismét megkértem a szükséges papírokat, majd ismét benyújtottam azokat a földhivatalhoz. Batáry Pál jelzálogjog törlési kérelmét másodszor is elutasította a földhivatal, mivel a pénzintézet által kiadott dokumentumok ezúttal sem feleltek meg az előírásoknak.

- Az elutasítás ellen fellebezést nyújthattam volna be, melyért újabb 10 ezer forintot akartak kérni - folytatta a károsult, aki végigevickélve a bürokrácia útvesztőin, több érthetetlen dologra is felhívta a figyelmet. - Egyrészt nem értem, miért nekem kell futkoznom a bank és a földhivatal között. Csak a postás szerepét töltöttem be, elvittem azokat a dokumentumokat, amiket a bank állított ki. Az pedig különösen felháborít, hogy a hiánypótlást sem vette komolyan az OTP, és ismét elmulasztotta megadni a törléshez szükséges adatokat. Visszafizettem a kölcsönt, teljesítettem amit vállaltam, ám ez nem mondható el a másik oldalról.

Az üggyel kapcsolatban több banki szakembert is megkérdeztünk, s mint kiderült: egy-egy hitel, kölcsön folyósítása előtt már a szerződésben kikötik, hogy a jelzálogjog bejegyzésének, valamint törlésének költségei is az ügyfelet terhelik. Időnként persze előfordul, hogy a bankok által nyújtott különböző akciók keretében átvállalják a jelzálog bejegyzésének összegét, ám arra valószínűleg nem volt példa, hogy ezt felajánlják a törléskor is. Ez utóbbi ugyanis már nem érdeke a bankoknak.

A konkrét eset kapcsán egyébként az OTP helyi fiókja elismerte - a törlési engedélyről hiányzot néhány adat - a hibát. A bank egyúttal elnézést kért, s felajánlotta, hogy az új törlési eljárás díját átvállalják Batáry Pál Lajostól. Az OTP - az eset kapcsán - azt is hangsúlyozta, hogy a banknak csak adminisztrációs, közvetítői szerepe volt, hiszen ez esetben nem a bank, hanem a munkáltató adta a kölcsönt, s így a jelzálogjogot is a cégnek jegyezték be.

Az esettel kapcsolatban a Zala Megyei Földhivatal vezetőjét, dr. Mészáros Leventét is megkérdeztük, aki elmondta: az ingatlannyilvántartási törvény vonatkozó rendelkezéseinek értelmezése szerint nem kötelező feltétlenül az ingatlan tulajdonosának kérni a jelzálogjog törlését, ezt a bank vagy a konkrét esetben a munkáltató is megteheti.

- Az ingatlan-nyilvántartási törvény végrehajtási rendelete maga is szabályoz eljárási rendet olyan esetekre vonatkozóan, amikor nem az ingatlan tulajdonosa kéri a jelzálog törlését, tehát a bank is eljárhat ez ügyben - vélekedett dr. Mészáros Levente.

A konkrét esettől eltekintve egy általánosabb állásfoglalást is kértünk, hiszen az esetek többségében maga a bank adja a kölcsönt, s így a jelzálogjogot is a pénzintézet szerzi.

Az FVM ingatlan-nyilvántartási osztályvezetője, dr. Latkóczy Olga szerint: a törvény világosan kimondja, hogy annak kell viselni a költségeket, aki jogot szerez. Ez pedig nem csak a jelzálogjog bejegyzésére, hanem a törlésre is igaz. Az OTP-től kapott írásos nyilatkozatból kitűnik: a pénzintézet jogértelmezése szerint a törvényből nem következik, hogy a jelzálogjog töröltetése is a pénzintézetet terheli, azzal ugyanis a bank nem jogot szerez, hanem jogot veszít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!