Gazdaság

2008.06.18. 02:28

Gyepmester helyből vagy távolból?

<b>Zalaszentgrót - </b> Ha esetleg nem is tűzik napirendre, néhány hónapja állandó témát jelent a képviselő-testület ülésein a gyepmesteri tevékenység, és az azzal kapcsolatos szerződés ügye.

Sámel József

A feladatra márciusban írt ki pályázatot az önkormányzat, arra a tevékenységet több mint húsz éve végző Vajda László és egy ajkai vállalkozás jelentkezett. Előbbi - vállalva, hogy megteremti a szükséges telephelyi feltételeket - havi bruttó 72 ezer, utóbbi 150 ezer forintos árajánlatot adott. A testület az ajkai vállalkozót támogatta, ám Vajda László, aki egyben önkormányzati képviselő is, jelezte: senki nem ellenőrizte, hogy az megfelel-e az előírt feltételeknek. A szemle megtörtént, majd kiderült, hogy az ajkai önkormányzat nem engedélyezi, hogy a vállalkozó a városi tulajdonban lévő telepen helyezze el a Zalaszentgróton befogott kutyákat.

- A szerződésben az áll: a vállalkozó vállalja, hogy a befogott állatokat az engedélye alapján Ajka város gyepmesteri területén helyezi el. A befogott kutyák tárolási és tartási díját az ebtulajdonosok állják - fogalmazott Vajda László, aki az ajkai jegyzőtől tudta meg, hogy ezt nem engedélyezik. - Ezek után felmerül a kérdés: vajon a vállalkozó hová viszi, hol helyezi el a kutyákat? No meg, ha valótlan állítást tartalmaz a szerződés, akkor ezt miért nem bontja fel az önkormányzat? S persze meg kell vizsgálni a felelősség kérdését is. De hiába kértem, hogy tűzzék napirendre a témát képviselő-testületi ülésen, ez soha nem történt meg, s érdemi tájékoztatást sem adtak az ügyről.

- Az ajánlott árakban jócskán volt különbség. A szerződés pedig ugyanaz, mint ami alapján Vajda úr is tevékenykedett. Az ajkai vállalkozó heti egy alkalommal jön, s végzi a dolgát. Ha a helyzet úgy kívánja, többször jön - reagált Császár József polgármester, aki a kutyák elhelyezéséről úgy fogalmazott: az önkormányzat a vállalkozóval kötött szerződést, így az felelős a gyepmesteri tevékenység szakszerű végzéséért, neki az illetékes hatóságok felé kell elszámolnia.

- Az önkormányzat ugyanakkor vizsgálja annak lehetőségét, hogy saját telephelyet épít, majd vagy megpályáztatja a gyepmesteri tevékenységet, vagy azt a polgármesteri hivatal saját hatáskörében működteti. Amúgy nincs ügy, a panasz pedig nem több mint mielőtt az ajkai gyepmester munkába állt.

A jelenlegi gyepmesteri szerződés ez év végéig érvényes. Vajda László új, önerőből megépített önálló telephelye, kóbor kutyák befogadására hamarosan alkalmas lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!