Gazdaság

2008.06.04. 02:29

Gömbcsapok garmadával

Nagykanizsa - Az idén mintegy 9 milliárdos árbevétellel számol a DKG-East Zrt. A gyár - a néhány évvel ezelőtti válság óta - jelentős fejlődésen ment keresztül, új piacokat, üzleti partnereket szerezve magának.

Sámel József

Az elmúlt pár évben az energiaipar hazai és külföldi szereplői egyaránt jelentős fejlesztésekbe kezdtek, melynek nyomán rendkívül megélénkült a piac. Mindez számos új üzleti lehetőséget eredményezett a DKG-East Zrt.-nek is.

- Saját fejlesztésű, egyedi berendezéseket gyártunk, ezért aztán folyamatosan vizsgálnunk kell, hogy mi nevezhető magas színvonalú teljesítménynek - mondta Mádé Károly, a gazdasági társaság vezérigazgatója. - A válasz sokszor nem is olyan egyszerű. Mi mindenesetre úgy tapasztaljuk, hogy az innováció egyre fontosabb szerepet játszik az üzleti sikerekben. Éppen ezért nemrég jelen-tős fejlesztésekbe kezdtünk, amely kiterjedt a megmunkáló berendezéseinkre, s a termékeinkre is. Az idén újabb beruházásokat tervezünk, közel 255 millió forint értékben.

A gyár fejlesztését elsősorban a megrendelésekből képes finanszírozni a társaság, amely a közelmúltban a magyar földgázvezeték-fejlesztés meghatározó beszállítójává vált.

- Ebben a programban közel 250 darab gömbcsap gyártására, szállítására szerződtünk. Ezenkívül 3200 darab elzáró szerelvényre is nemrég érkezett megrendelés. Mindezek mellett olyan hatalmas berendezéseket is gyártunk, amelyekben akár egy normál méretű ember is végigsétálhatna. A belföldi piac mellett a gyár exportértékesítése is meghatározó, a DKG termékei szinte a világ minden táján megtalálhatók.

- Legfontosabb piacaink jelenleg Belgium, Brazília, Irán, Szíria, Ausztria, Csehország, Németország, Anglia, Oroszország, Türkmenisztán, Katar, illetve Kazahsztán. Utóbbiban például egy amerikai cég projektjéhez gyártottunk készülékeket. A türkmén gázipari beruházásokból is kivettük a részünket, s Katarban a világ egyik legnagyobb ammóniagyártójának is mi lettünk a stratégiai partnere. A brazil Petrobras olajtársasággal is gyümölcsöző üzleti kapcsolatot ápolunk, s nemrég az afrikai piacon, Nigériában is megjelentünk.

A gyár fejlődése és stabilitása persze számokban is mérhető, tavaly közel 8 milliárd forintos árbevételt produkált a kanizsai vállalat. Ráadásul az idén is jók a kilátások, a tervezett 9,1 milliárdos árbevétel is teljesíthetőnek tűnik, a gyár jelenlegi rendelésállománya ugyanis már most eléri a 7,5 milliárd forintos értéket.

- Úgy érzem, hogy kijelenthetjük: növekedési pályán vagyunk, a társaság nyereséges, az ügyfeleink elégedettek, s a munkatársaink is szeretnek a cégnél dolgozni. A folyamatos fejlődés a foglalkoztatottak létszámára is jótékony hatással van, jelen pillanatban 550 embernek ad munkát és megélhetést a gyár. Idén pedig újabb 30 fővel szeretnénk bővíteni a létszámot.

A DKG-East Zrt. tavaly az ISO 14001-es környezetközpontú irányítási rendszert is bevezette, amelynek keretében elkezdődött a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítható anyagok visszaforgatása is.

- Szintén az elmúlt év újítása a gyakornoki program beindítása, melynek keretében 5 felsőfokú végzettséggel rendelkező, idegen nyelveket beszélő fiatalt vettünk fel. A program lényege, hogy a pályakezdők fél év alatt megismerkedjenek a cég minden egyes területével, hogy aztán maguk döntsék el, melyik terület érdekli őket. Az idéna termelésirányításra koncentrálva újabb 5 fiatal került be a gyakornoki programunkba. Egy úgynevezett tehetségbankot is szeretnénk beindítani, amelynek keretében lehetőséget biztosítunk a már nálunk dolgozó kollégák szakmai előmeneteléhez, hogy később vezetői pozíciót tölthessenek be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!