Gazdaság

2008.06.26. 02:29

Foglaló a Goldsunért

Zalaegerszeg (hp) - Két éve kezdödött meg a Goldsun Hűtőház Rt. felszámolása. A felszámolást végző TM-Line Zrt. vezetője tegnap tájékoztatta a hűtőházi dolgozókat a cég értékesítéséről, az adásvételi szerződés küszöbön álló aláírásáról.

Hajdu Péter

A felszámolás alatt álló Goldsunnál az ötven munkavállaló számára tegnap tartott tájékoztatót Somogyi Ferenc, a felszámoló TM-Line Zrt. vezetője.

A Goldsun felszámolása 2006. június 15-től folyik. A hűtőházzal szemben 3,5 milliárd forintot meghaladó értékű volt a követelés, amelynek csak mintegy 10 százaléka volt a beszállítói követelés, 10 százaléka a saját hitelek nyomán keletkezett, a többi, 2,8 milliárd forint értékű tartozás pedig a Carnex-csoport (az akkori Zalabaromfi tulajdonosa) által felajánlott kezességvállalásokból keletkezett.

Somogyi Ferenca munkavállalóknak elmondta, aláírhatóvá vált - erre ma vagy holnap sor kerül - a vevővel előkészített adásvételi szerződés, mivel utóbbi a vételárból a megállapodás szerinti 20 százalék foglalót kifizette. A vételárra vonatkozó kérdésünkre Somogyi Ferenc annyit közölt, az meghaladja a 200 millió forintot, a vevő pedig a Zalabaromfi tulajdonosához, a Dale Holdinghoz tartozó érdekeltség. A Goldsun értékesíthető vagyona tulajdonképpen a négy évvel ezelőtti tűzvész után megmaradt két hűtőraktár, továbbá két másik üzemi épületrésznek bizonyos aránya, és a jelenlegi termelő tevékenység, a tésztagyártás gépsorai. A Goldsun felszámolás előtti ingatlanainak nagyobb része azonban a Kereskedelmi és Hitelbank lízingcégének a birtokában van. A terület, az üzem működtetését a bonyolult tulajdonviszonyokat összehangolni hivatott társasházi formában oldották meg. A vevő, mint a felszámolóbiztos elmondta, a dolgozókat július, vagy augusztus végén veszi át. A hűtőraktári dolgozók átvétele biztosabb, hiszen a vevő számára alapvetően a hűtőraktári háttér a fontos. Viszont a tésztagyártás a bank tulajdonában levő épületrészben folyik, s a kérdés az, hogy a leendő tulajdonos meg tud-e állapodni a bankkal a termelés számára gazdaságos feltételeiben. A felszámolás során egyébként a termelést négyszeresére növelték. A felszámolóbiztos valószínűsítette, hogy az emberek nagyobb része munkáltatói jogutódlással maradhat, ígérni viszont a jelenlegi helyzetben azt tudta, hogy akinek nem lesz munkája, az megkapja a törvény szerinti járandóságokat. Utóbbiak nem lesznek annyian, hogy csoportos létszámleépítésre lenne szükség. A Goldsun pillanatnyilag 3 ezer tonna hűtőtároló kapacitással működik, amit részben a Zalabaromfi, illetvemás élelmiszeripari vállalkozások használnak. A tésztaüzem pedig havonta 100 tonna, 14 féle terméket - nudlit, töltelékes gombócokat, sztrapacskát, galuskát, krokettet - gyárt.
Az egerszegi hűtőház komplexum 1976-1978-ban épült, kiemelt állami beruházásként. A jobb sorsra érdemes vállalat a rendszerváltás, majd a privatizáció után rendkívül kalandos, részben tragikus eseményeken ment keresztül. Történetének negatív mérlege egy tűzvész és két felszámolás. Első felszámolására, Goldsun Hűtőipari Rt. néven, izraeli tulajdont követően került sor, 1997-ben. Ezt 2004-ben követte az a tűzvész, amelyben a cég hűtőtermeinek nagy része megsemmisült. Jelenleg a hűtőház második felszámolása folytatódik, amelynek során napokon belül új tulajdonoshoz kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!