Gazdaság

2008.06.03. 02:29

Érik a gyümölcsök királynője

Egervár - Immár visszavonhatatlanul itt a nyár, amit a hőmérő egyre feljebb kúszó higanyszála mellett az is bizonyít, hogy a pirosló, szív alakú, illatos gyümölcsök szedésre érettek, azaz: megkezdődött az eperszezon.

Varga Lívia

Az eperültetvény kellős közepén aprócska kisfiú álldogál. Egyik kezében hatalmas gyümölcs, a másikban kicsi kompótostálka, tele cukorral. Horváth György szüleivel és két testvérével érkezett Egervárra, hogy a Szedd magad akció keretében néhány kiló gyümölcsöt vásároljanak.

- Míg a szezon tart, többször is eljövünk majd, hogy mindig legyen otthon utánpótlás - jelenti ki a családfő, idősebb Horváth György. - Egyelőre inkább frissen fogyasztjuk, de azért jut belőle süteménybe, gyümölcstortára is, a maradékot pedig lefagyasztjuk, illetve dzsemnek tesszük el.

A vasvári család egyébként gyakorlott földieperszedő, náluk ugyanis már a gyerekek is tisztában vannak azzal, hogy a kevesebb néha több, azaz az apróbb szemek mindig sokkal ízletesebbek a nagyoknál.

Amott, az ültetvény távolabbi részén anya és lánya pakolja egy kisebb műanyag ládába a lédús gyümölcsöt. Közelebb érve kiderül, igazi szakértőkkel van dolgunk, a sárfimizdói Pekár Zsuzsanna ugyanis a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola végzős hallgatójaként épp szamócából írta diplomamunkáját.

- Szakdolgozatomban az ausztriai Wiesen egy földieper-ültetvényét vettem górcső alá - meséli. - Noha ugyanazt a bakhátas - fóliatakarásos, csepegtető öntözéses - művelést alkalmazzák ott is, mint itt Egerváron, mivel mások a klimatikai és területi adottságok, a gyümölcs illata, íze, zamata is más. S amit még megfigyeltem: ott kevésbé a küllem, sokkal inkább az íz a fontos.

A kis család egyébként ezúttal mindössze néhány kilónyi gyümölcsöt szedett, amiből házi tejjel és némi cukorral dúsított turmixot készítenek majd, a dzsemnek valóért pedig egy későbbi időpontban még visszajönnek.

A lakossággal párhuzamosan egyébként a 3,2 hektáros eperültetvénnyel rendelkező Europlant Kft. saját dolgozói is szüretelnek. Az így leszedett mennyiséget viszonteladóknak s közvetlen felhasználóknak értékesítik.

- Jelenleg az árakra kedvező hatást gyakorló keresleti piac van, ám ha nem változik az időjárás, s marad a meleg, rövid idő alatt nagy mennyiség robbanhat be a piacra, ami leszorítja az értékét - mondja Goldfinger László termelésvezető. - Érdekes egyébként, hogy míg a többi gyümölcs a korábban megszokottnál jóval előrébb tart az érésben, a szamóca körülbelül tíznapos lemaradásban van a tavalyihoz képest.

A kft.-nél egyébként kétfajta - hagyományos, szántóföldi, valamint úgynevezett bakhátas - módszerrel termesztik a szamócát. Míg a szántóföldi ültetvényeket - megfelelő tápanyagutánpótlás és gyomirtás mellett - négyévente kell újratelepíteni, a bakhátas művelésmód az intenzív termelés következtében mindössze két évig gazdaságos, ám az előbbin négy év alatt sem terem annyi, mint az utóbbin egy szezonban, igaz, míg a szántóföldit csak szárazság esetén kell öntözni, az 1,2 hektáros bakhátast folyamatosan - mint Goldfinger Lászlótól megtudjuk, érési időszakban egy-egy öntözéssel 20-30 milliméternyi vizet juttatnak a földbe.

- Az időjárás idén szerencsére kedvezően alakult: a tavasz meleg volt, s mivel virágzáskor a rovarkártevőket is meg tudtuk fogni, nem veszélyeztette semmi az ültetvényt, igaz, a napokban lehullott nyolc milliméternyi csapadék a bakhátas ültetvénynek nem tett jót, hisz a gyümölcs fóliával érintkező részét eső esetén könnyedén megtámadhatja a szürkerothadás, vegyszeres kezelést pedig már nem lehet alkalmazni. Ám ha a szezonban már nem hull több csapadék, nem kell jelentős terméskieséssel számolnunk. Tehát, mint a mezőgazdaságban mindig, ezúttal is minden az időjárástól függ - teszi még hozzá a termelési vezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!