Gazdaság

2008.06.23. 02:28

Diákhitel: tanulás után visszajár

Zalaegerszeg (kgy) - Nagy port kavart a hír, miszerint az APEH behajtja a volt egyetemistáktól és főiskolásoktól azt a kétmilliárd forintot, amit diákhitel-törlesztésként nem fizettek vissza.

Kiss Gyöngyvér

Először is szögezzük le, hogy a 98 ezer törlesztőnek csupán 4 százalékát érinti ez az eljárás, és a 2 milliárd forint a Diákhitel Központ kintlévőségeinek csupán 1,2 százalékát jelenti - mondta Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.

- A hír egyébként egyáltalán nem újdonság. Ez egy önfenntartó rendszer, és a szankciók a becsületesen teljesítők érdekeit szolgálják: A tanulói jogviszony megszűnése után négy hónappal köteles a volt hallgató a diákhitel törlesztését megkezdeni. Amennyiben ezt nem teszi, és a felszólítások ellenére hat havi hátralékot halmoz fel, akkor először a szerződését felbontjuk, majd ha erre sem reagál, az APEH intézkedik. Ez a kezdetektől fogva mindig is így zajlott.

A négy hónap türelmi időt követő, külön felszólítás nélküli törlesztés megkezdését az üzletszabályzat is tartalmazza, ahogy az adatváltozások azonnali bejelentési kötelezettségét is. Néhányan ezt a két alapszabályt együtt szegik meg. Mindenesetre elgondolkodtató, hogy ennek a néhány ezer fiatalnak a nagy többsége nem úgy jut ide, hogy egyszer csak, egy kritikus élethelyzetbe kerülve nem tudja tovább törleszteni a részleteket, hanem gyakorlatilag el sem kezdi a kölcsön visszafizetését. Pedig az első két évben kimondottan alacsony a diákhitel kötelező törlesztőrészlete, a minimálbér 6 százaléka (jelenleg 3930 Ft) - folytatta Őri András, és kérte, hogy ne csak erről a mintegy négyezer renitensről essék szó, hiszen a hitel nyújtotta lehetőséggel nyolc év alatt 253 ezren éltek Magyarországon, és közűlük 43 ezren már le is tudták tartozásukat.

Évek óta rendszeresen a kötelező törlesztőrészlet közel kétszeresét fizetik be az ügyfelek, kihasználva a díjmentes, és rögtön a tőketartozást csökkentő előtörlesztés lehetőségét.

Ezzel a lehetőséggel a pályakezdő maga képes szabályozni törlesztési idejének a hosszát. Kis részletek fizetésével akár 20-25 évre is elhúzhatja a visszafizetést, de gyorsan is megszabadulhat tőle, ha többet vállal. Bár megyénk a kevésbé érintett körzetek közé tartozik, itt is szembesült már az APEH a problémával.

- Jelenleg Zalában 98 ügyben folyik eljárás - mondta Kovács Mária, az APEH régiós sajtószóvívője. - Ez 47, 8 millió forint tartozást jelent. Az érintett személyeknél ezeket megkeresés alapján, mint köztartozást szoktuk behajtani. Az adóhatóság feltárja a volt diák vagyoni helyzetét, hogy rendelkezik-e munkával, gépjárművel, ingatlannal, majd a törvényes előírásoknak megfelelően járunk el. Ez a munkabér letiltását, illetve ingó- és ingatlan tulajdonok általi kárpótlást jelenti. Amit még fontos tudni minden érintett személynek, hogy az adók módjára behajtandó köztartozásnál (amilyen a diákhitel törlesztésének elhanyagolása is), a bíróság is eljárhat a behajtás ügyében, illetve azt, hogy a fizetés könnyítése nem lehetséges az APEH-nál.

Őri András a téma kapcsán elmondta: a hallgatók eddig is informálódhattak - többek között a diákhitel honlapján - lehetőségeikről. Idén minden végzős hallgató kézhez kap indexével egy tájékoztatót, ami a diákhitel legfontosabb törlesztési tudnivalóiról szól.A Tárki felmérése szert a diákhitelt igénylők 41 százaléka nem tudta volna megszerezni diplomáját a kölcsön nélkül, amit az elmúlt félévben is közel 84 ezer hallgatónak folyósítottak. Az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók havi 15-30 ezer, a költségtérítéses tanulók 40 ezer forint támogatást igényelhetnek, amit 9,5 százalékos kamattal kell idővel törleszteniük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!