Gazdaság

2008.05.15. 02:28

Nem csak papíron léteznek

Zalaszentgrót (sj) - Az illegális hulladéklerakás mindenütt gondot jelent, összefogással, ellenőrzéssel azonban, ha megoldani nem is, javítani lehet a helyzetet.

Sámel József

A nyíregyházai E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület programvezetője hangsúlyozta ezt tegnap a zalai kisvárosban, ahol - követendő példaként - a településükön két éve hatékonyan működő hulladékkommandó tevékenységét ismertette. Csige Anikó - aki a társszervezetek képviselőivel együtt érkezett Zalaszentgrótra, elmondta: egyesületük koordinálóként együttműködik a közterület-felügyelettel, a polgárőrökkel, a rendőrséggel, s a mezőőrökkel. Sikerük annak köszönhető, hogy rendszeres ellenőrzéseket tartanak, ha bármilyen adatot találnak egy-egy szemétkupacban, nyomozást indítanak. Amennyiben a lerakó kiléte kiderül, eltakaríttatják a szemetet, ha ellenkezik, szabálysértési eljárást indíttatnak.

- A hulladéklerakók először szinte mindig reklamálnak, de aztán 98 százalékban rendezik a terepet - mondta, hozzátéve: arról, hogy a hulladék megfelelő helyre kerül, bizonyítékot, mérlegelési jegyet kérnek. - Fontos: a lakosság látja, hogy nem csak papíron létezünk, így egyre több a bejelentés.

A Tarsoly Róbert idegenforgalmi bizottsági elnök által összehívott szentgróti szervezetek részéről több hozzászólás hangzott el, problémaként kiemelve: sok gondot okoz, hogy a lomisok a szétszedett holmik számukra használhatatlan részeit gondolkodás nélkül kiviszik a természetbe, őket csak tettenéréssel lehet felelősségre vonni.

Elhangzott: az itteniek s a vendégek tartják a kapcsolatot.

Ezek is érdekelhetik