Gazdaság

2008.05.28. 02:29

Energiaültetvényt telepítettek

Murakeresztúr (sza) - A megyében az elsők között telepítettek energia-ültetvényt a dél-zalai falu határában. A jelenleg még csak 2,5 hektáros terület várhatóan két-három év múlva lesz aratható.

Szalabán Attila

Gyakorlatilag semmi különlegesség nem látható azon a 2,5 hektáros földdarabon, amelyet egy legelőből választottak le Murakeresztúr határában, a Pannon Pellet Kft.-vel megállapodást kötő Balogh András mezőgazdasági vállalkozó birtokából.

Pedig a megyében az egyik legelső energiaültetvényt telepítették ide, a munkával nemrég végeztek a beleznai pelletgyár beindításán fáradozó gazdasági társaság munkatársai és a földtulajdonosok.

- A szabályokat teljes mértékben betartva, összesen 16 ezer nyárfa dugványt ültettünk el alig néhány nap alatt, körülbelül ötszázezer forintos költséggel - magyarázta Moór András, a Pannon Pellet Kft. ügyvezetője.

- A rendkívül magas növekedési mutatókkal rendelkező fákat legkorábban két év múlva lehet learatni. Ezt követően hasonló ciklusokban lesz aratható az ültetvény.

Balogh Andráséhoz hasonló szándéknyilatkozatot már több vállalkozó is eljuttatott hozzánk, így terveink szerint a következő ültetési ciklusban már 90 hektáron telepíthetünk majd energiafákat.

Májusi eső aranyat ér, tartja a közmondás, és a benne rejlő bölcsességet igazolják az elültetett dugványok is, melyek az ültetés után érkezett eső hatására máris hajtást hoztak. Mint Moór András elmondta, ezek a gyors fejlődésű növények évente akár két métert is nőhetnek, így aratásukra négy-hat méter magasak lehetnek. A belőlük származó faanyagot pedig Beleznán dolgozzák majd fel, ahol mintegy félmilliárd forint befektetéssel pellet üzemet épít a gazdasági társaság.

- Összességében 400 hektáros energiaültetvény hálózatot szeretnénk létrehozni, az már ki tudná elégíteni az üzem faanyag-szükségletét - jelezte az ügyvezető.

- A gyár beindítását egyébként némileg elcsúsztattuk az eredetileg tervezett időponthoz képest, mivel a gépsort gyártó olasz cég felajánlotta, hogy egy kis türelem esetén már a berendezés idei, tehát legmodernebb változatát is megkaphatjuk.

Mindez azt jelenti, hogy a beleznai pelletüzem idén tavasz helyett nyáron lesz kész. Ezt azonban pozitívan értékelték a társaság vezetői, Moór András szerint ugyanis így elkerülték a nyári fűtési holtszezont, amikor amúgy is szinte kizárólag raktárra termelnének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!