Gazdaság

2008.05.23. 02:28

Díjak és kamarai célok

Zalaegerszeg (hp) - Idei éves küldöttértekezletét tartotta meg tegnap a Kamarák Házában a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A beszámolók előtt kitüntetéseket adtak át a kamarai vezetők.

Hajdu Péter

A Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál hagyományos, hogy a testület életéről szóló beszámolók előtt átadják a kamara által alapított díjakat. Tegnap is így történt. Elsőként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöki aranyérmét adta át Klucsarits Istvánnak, a keszthelyi VSZK nyugállományba vonult szakoktatójának dr. Parragh László, az MKIK elnöke. A ZMKIK által alapított, Zala Megye Szakképzéséért Kamarai Díjat Takács Pál zalaegerszegi vendéglátóipari vállalkozó vette át a szakképzésben végzett eredményes munkájáért Mazzag Ferenctől, a ZMKIK elnökétől és Parragh Lászlótól.

A kereskedelmi kamara évente három zalai vállalkozásnak ítéli oda a többi kamarai tag ajánlásai alapján a Zala Megye Gazdaságáért Kamarai Díjat. Ezúttal az egyik kitüntetett Ekmann Ernő, a keszthelyi ZD Kft. ügyvezetője lett, továbbá Szántó János, az egerszegi Autó Szántó Kft. ügyvezetője és dr. Virág Ernő, a zalakarosi Zala-Kraft Kft. ügyvezetője vehette át a megyei kamara díját.

Ezt követően dr. Parragh László tartott előadást A magyar gazdaság helyzete és kilátásai címmel. Az MKIK elnöke a magyar gazdaság jelenlegi főbb folyamatainak jellemzőiről többek között elmondta, csökken a működőtőke beáramlása, cserearány romlás megy végbe. A kormánynak sikerült javítani a költségvetés egyensúlyán, azonban szűkül a belső piac, erősödik az infláció. A kamara által javasolt gazdaságpolitika elemei között említette, hogy el kell kezdeni a jövedelem átcsoportosítást, az uniós forrásokat is beleértve, legalább ezer milliárdos nagyságrendben, munkára kell ösztönözni, és a gazdaság kifehérítéséből származó pénzeket is erre kellene fordítani.

Ezt követően a 32 kamarai küldött meghallgatta, majd elfogadta az írásban, illetve Nemcsics Mária kamarai titkár által előterjesztett napirendi pontokat: az elnökség beszámolóját a tavalyi szakmai munkáról, a 2008-as programot, valamint a kamara költségvetését. Végül Mazzag Ferenc, a ZMKIK elnöke megköszönte a küldöttek eddigi munkáját, ugyanis idén ősszel kamarai választások lesznek. Arra buzdította a tagságot, hogy minél többen vegyenek részt a választásokon, illetve segítsék a kamara tagságának bővítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!