Gazdaság

2008.04.07. 02:29

Tisztességes minimálbért!

Ljubljana (ts) - Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) ebben az évben kampányt indított a munkavállalók bérhelyzetének javítására. A szlovén fővárosban szombaton több tízezren demonstráltak az ügyért.

Takáts Sándor

Az Offenzívában az igazságos bérekért! akciót hirdető ETUC felhívására a jelentkezések alapján 27 ország szakszervezetei jelezték részvételüket. Az MSZOSZ több buszt indított a fővárosból és a szlovéniai szomszédmegyékből , mi a zalaiakhoz társultunk. ( Folytatás Tisztességes ... címmel a 6. oldalon.)

Délig kellett az uniós tag-országokból útnak indult buszoknak megérkezni a gyülekezési helyre, ahol a szép számú helyi szervezők segítségével az előre kijelölt sorrend szerint felálltunk. Irgalmatlan nagy volt a nyüzsgés, az osztrák ÖGB szakszervezet hangszórós mikrobusza harsogta a régről jól ismert munkásmozgalmi dalokat, síppal-dobbal-kereplőkkel, lufikkal és ezerféle színű zászlóval várták a két órai indulást a jól megkülönböztethető ruhákba öltözött szakszervezeti aktivisták.

Az MSZOSZ Zala megyei képviseletvezetője, Ujvári Károly a demonstráció lényegéről a következőket mondta: - Napjainkban talán legfontosabb kérdés az uniós minimálbérek rendezése. A tavalyi EU-s összehasonlító adatok szerint a luxemburgi 1570 - a magyarországi mintegy 250 eurós - és a bulgáriai 92 eurós minimálbér között tizenötszörös a különbség. Ausztriában az érdekképviselet az ezer eurós minimálbérért harcol. Ezeket a különbözőséget rendezni kell, hogy a tőke ne tudja kijátszani egymás ellen a munkavállalókat, amint felszabadulnak a munkaerő szabad áramlásával szemben felállított korlátok - így a képviseletvezető.

Aztán, kis késéssel, de elindult a menet a ljubljanai főutcán, hogy a vár alatti főtéren felállított színpadhoz eljussanak. Majd másfél órát gyalogoltunk, meglehetősen gyér volt a helyiek érdeklődése, csak a főtér környékén nézelődő pár tucat helybeli tapsolt a menet odaérkezése láttán. A sok-sok decibellel dolgozó hangszóróktól hangos téren vörös csillaggal - nálunk tiltott jelképpel - ékesített, Rock Partyzan feliratú pólóban játszó zenekar adott műsort addig, amíg az uniós szakszervezetis tisztségviselők, majd az egyes nemzetek szakszervezeteinek vezetői elkezdték üzeneteiket beolvasni a színpadi mikrofonba. Ki-ki a saját nyelvén jelezte elégedetlenségét a mai helyzettel, azzal, hogy a bérek és a vásárlóerő alakulása kedvezőtlen. A bérek lefelé menő spirálban vannak, részesedésük folyamatosan csökken a GDP-ben, ezzel szemben a vállalati nyereség aránya tovább nő.

- Vannak globalizációs és versenyképességi kihívások az unió előtt, és erre van egy automatikus, de rossz válasza a tőkének, egyes kormányoknak: az, hogy vissza kell fogni a béreket. Van egy általános inflációs nyomás, amivel szemben szakszervezeti törekvés a bérek vásárló-erejének megtartása. Nagyon böki a csőrünket, hogy elszaladtak a menedzseri fizetések, s hogy a tőkejövedelmek közteherviselése sokkal kisebb, mint a munkajövedelmeké. A 27 uniós ország közül húszban van minimálbér, de mindegyikben lenni kellene - mondta Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke gyaloglás közben. Később a színpadon annak adott hangot, hogy a tőke hatalmával szemben meg kell találni a célra vezető érdekképviseleti fegyvert , ami csak uniós szolidaritással lehetséges.

A demonstráció szervezői újabb találkozóra készülnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!