Gazdaság

2008.04.10. 02:27

Spórolás nagyban

Zalaegerszeg (vl) - Ön hogyan és min takarékoskodna az állami döntéshozók helyében, hogy a gazdaság szereplői s az ország lakossága is biztonságban érezhessék magukat? - kérdeztük a járókelőktől a minap.

Varga Lívia

- A legelső intézkedésem biztosan az lenne, hogy minden köztisztviselőtől elvenném a 13. havi fizetést, a nyugdíjasoktól pedig a 13. havi nyugdíjat - közli határozottan a zalaegerszegi Baranyai László. - Dolgoztam buszsofőrként és tudom: a távolsági járatokon tíz utasból általában nyolc nyugdíjas. Ingyen utaznak, emellett pedig annyiért várják a postást, mint amennyiért egy átlagember nap mint nap elmegy dolgozni, aki ráadásul a családját is ennyi pénzből kell, hogy fenntartsa.

- Először is a kormányzati kiadásokat csökkenteném, s a juttatásokat a gazdaság szellemének megfelelően teljesítményarányossá tenném. Fontos lenne továbbá az adók mérséklése, hiszen a gazdaság működését csak ez teheti stabillá és biztonságossá - sorolja a tennivalókat a megyeszékhelyi Tóth Ferenc. - Növelném a szociális biztonságot s az egészségügyi ellátást színvonalát, hogy a megelőzés és az egészséges életmód feltételei biztosítva legyenek, hisz a gazdasági versenyképesség csak úgy tartható fenn, ha az emberek munkaképesek.

- Feltételekhez kötném az alanyi jogon járó juttatásokat, hogy senki ne szülhessen az állam nyakára - szól egy hölgy, aki két beteg gyermek mellett dolgozni kényszerül, mert a 28 ezer forintos gyesből nem tudnának megélni.

Egy középkorú férfi a pártok állami támogatását szüntetné meg, s ezzel párhuzamosan a képviselők számát is csökkentené, míg a megyeszékhelyi Papp Albert az állami vezetők önkontrolljára hatna elsősorban.

- Elfogadom, hogy megszorításokra szükség van, de akkor ezt a politikusok háza táján kellene kezdeni - foglalja össze mondandója lényegét. - Ennek első lépése pedig az kellene legyen, hogy egy nem túl magas összegben maximalizálják fizetésüket, bár ennek, lássuk be, reális esélye nincs.

- Nézzük meg a szomszédos Ausztriát, hogy mekkora területen, hány tartományban, mennyi polgármester van, és vegyünk arról példát! Egy ekkora ország nem tud eltartani 3600 önkormányzatot s az ezzel járó hivatali apparátust, így elsőként biztosan ezek számát csökkenteném, s megdolgoztatnám azt a réteget is, amely munka helyett a dolgozók adóforintjaiból fizetett segélyért áll sorba, közben meg mégis folyton elégedetlenkedik - fogalmaz Csötörtök Judit. - Szigorú feltételekhez kötném a politikusok költségtérítését is: ne béreljen állami pénzen lakást az, akinek ingatlana van Pesten, mert ezt szintén mind a mi adónkból finanszírozzák. Emellett nem hiszem, hogy egy leköszönő miniszternek akkora végkielégítést kell adni, amiért más hosszú évekig kell, hogy dolgozzon. És persze amikor ekkora a munkanélküliség, senki ne lehessen polgármester, képviselő és bizottsági tag is egyben.

- A mindenkori kormánynak az ellenzékkel összhangban és választásoktól függetlenül stabil gazdaságpolitikát kellene folytatnia, mert ez biztosan serkentené a gazdaságot, s azonnal lennének bevételei az államnak is. A politikában pedig konszenzusra lenne szükség - tudjuk meg Gombás Ágnes véleményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!