Gazdaság

2007.12.28. 03:27

Folytatni a reformokat

Lendva - A reformok a költségvetés helyze- tét teszik stabillá, ezáltal jobb kereteket teremtenek a vállalkozások növekedéséhez - nyilatkozta lapunknak Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter.

Gyuricza Ferenc

A tárca új vezetője szlovén kollégájával, Radovan Zerjavval beszélt. Megbeszélésük főbb témái a vasúti összeköttetés és a közúti teherforgalom voltak. A tanácskozást követően a magyar gazdasági tárca vezetője lapunknak exkluzív interjút is adott, amelyben kitért a tömegközlekedés reformjának tervezett intézkedéseire.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy azt a folyamatot, amit a magyar vasút modernizációjában megtettünk, tovább folytassuk - mondta Kákosy Csaba, ám részleteket a tervezett intézkedésekről nem árult el. - Ahhoz viszont, hogy Magyarországon modern tömegközlekedés legyen, nemcsak a vasúttal kell foglalkoznunk, hanem a közúti közlekedéssel, a volán társaságokkal is. Ezen a téren én azt látom a legjobb megoldásnak, ha minél előbb privatizáljuk ezeket a társaságokat.

- A privatizációs javaslat a szakmai körökben nem talált egyértelmű támogatásra. A minap azt nyilatkozta, hogy a tárcának voltak hibás döntései, ennek elkerülése érdekében célszerű volna a szakmai szervezetek javaslatait jobban figyelembe venni.

- Ez a reális értékelése a munkánknak. Mindenkinek, aki a közigazgatásban dolgozik, időnként meg kell néznie, hogy amit tett, az eredményes-e, vagy sem. Véleményem szerint az üzleti párbeszéd, az üzleti szektorral való együttműködés terén vannak még tartalékaink, erre vonatkozott az említett mondat.

- A hazai gazdaság növekedése 1,1 százalékosra csökkent. Ezt a tényt miként értékeli?

- Önmagában az a tény, hogy a növekedés lecsökkent, nem ad okot a pánikra. Arra sarkall bennünket, hogy folytassuk a reformokat, éppen a magasabb növekedés érdekében. A kormány programja erről szól, ezért kell tovább folytatni az egészségügyi reformot, a közigazgatás reformját, a nyugdíjreformot.

- Miként befolyásolják az Ön által említett reformok a gazdaság állapotát?

- A költségvetés helyzetét teszik stabillá, ezáltal növelik a befektetők biztonságát, jobb kereteket teremtenek a vállalkozások növekedéséhez.

- A megtakarításokat, többletbevételeket lehet gazdaságélénkítő intézkedésekre fordítani?

- A pályázatainkat elsősorban uniós forrásokból finanszírozzuk, ehhez természetesen a magyar állam társfinanszírozással járul hozzá, de továbbra is vannak hazai finanszírozású programjaink, különösen a hazai közép- és kisvállalkozások számára. Ennek pénzügyi hátterét is biztosítani kell.

Ezek is érdekelhetik