Gazdaság

2007.12.19. 03:26

Diót, mákot, húst és halat

Zalaegerszeg (sr) - Közeleg a karácsonyi sütés-főzés ideje. Sokan már most elkezdenek gondolkodni azon, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra. Az alapanyagok beszerzése nem egyszerű folyamat, de a legfontosabb, hogy mennyit fizetünk értük.

Sági Rita

Vannak termékek, melyeket jóval olcsóbban tudunk megvásárolni a piacon vagy a sarki üzletben, mint az állandóan akciózó hipermarketben, de általános tapasztalat, hogy a kisebb boltok nem tudnak versenyezni a nagyobbak áraival.

A legnépszerűbb karácsonyi receptek nélkülözhetetlen hozzávalója a mák és a dió. A piacon 1000 és 1500 forint között árulnak egy kiló diót, a kisebb boltokban 1390 és 1790 forint között mozog az ára, a nagy áruházakban pedig 1520 és 2340 forintot kóstál. Az ár függ a minőségtől is, a barnábbat olcsóbban kínálják, mint a világosabbat. A felvásárló ennek értelmében az orig-ot, ami itt az első osztályút jelenti, kilencszáz forintért,az iparit, ami a barnább, sötétebb, négyszáz forintért veszi meg. Információink szerint idén többet adnak érte, mint az elmúlt években.

Ha egy kiló mákot szeretnénk vásárolni, akkor a piacon ezt 1200-1600 forintból tudjuk megoldani. A boltban is hasonló áron 1200 és 1700, a hipermarketekben pedig 1600-2000 forint között találjuk ezt a terméket.

Biztosan kerül a karácsonyi asztalra pulyka vagy csirke valamilyen formában, ezek árát az ünnep előtt még valószínűleg számtalan akciós ajánlat teszi változatossá. A kisebb üzletekben 1450-1760 között szóródik egy kiló pulykamell ára, a nagyobb boltokban 1400-1600 forintot kérnek érte. A pulyka felsőcombfilé 830- 1200 forintért vásárolható meg kilónként. Egyre több kiskereskedő panaszkodik, hogy ők nem tudnak olyan akciókat szervezni, mint a nagyobbak. A multik egyre jobban ellehetetlenítik őket ezekkel a lépéseikkel.

A ponty - mint nagyszerű halászlé-alapanyag - szintén olcsóbb a nagyobb bevásárlóhelyen, 600 forint. A boltban ugyanezt 880-ért vehetjük meg.

Ezen árak alapján elmondható, hogy a karácsonyi asztalon lévő ételek közül a dió és a mák ára a piacon nem változott, a boltokban a dió 20, a mák kb. 50 , a baromfi 10-15, a hal pedig 15-20 százalékkal lett drágább a tavalyi árakhoz képest.

Ezek is érdekelhetik