Gazdaság

2007.12.17. 03:28

A falu utolsó tehenesgazdája

Bánokszentgyörgy - Városi gyerekként máig tartó falusi élményem, mikor a pásztor, a kanász ostorát pattogtatva, kürtjét fújva, járta végig a község utcáit, jelezve, itt a jószágok kihajtásának az ideje.

Németh F. Bernadett

Már felnőttként azért mérgelődtünk, mert motorizált járműveinkkel nehezen evickéltünk el a sok-sok jószág között, de a tehenektől elpottyantott tányéraknák kerülgetése sem volt egyszerű. Most nyugodtan haladhatunk át bármelyik községen, se tehén, se disznó. A Válicka-menti faluban például csak Kovács Tibornál vannak tejelő jószágok, ő az egyetlen tehenesgazda, a tejesember.

- Nyúltenyésztéssel kezdtük, majd sertéshizlalással folytattuk a gazdálkodást. Egyik sem hozott igazán hasznot, ezért a tehéntartás felé fordultunk - említi a gazda. - E döntésünknek a család minden tagja örült, hiszen valamennyien szeretjük a tejet, különösen a négy gyerekünk kedvence.

Hamarosan kiderült, hogy Kovácsék öt esztendeje 150 ezer forintért vásárolt egyetlen tehene kevés a család és a vásárlói kör szükségletének kielégítéséhez. Újabbakat vettek, most öt jószágot fej a gazda. Van időszak, amikor tejelői a hetven litert is meg-adják naponta. A fejés persze jobbára asszonyi feladat.

- Nálunk több minden másképpen van - veszi át a szót Anikó, a családanya. - Amikor érkeztek a gyerekek, úgy döntöttünk, hogy én maradok a biztonságosabb munkahelyemen, a férjem pedig igénybe veszi a GyET-et, vagyis a gyermekellátási támogatást. Mire hazajövök a munkából gyakran főtt étel vár. Így nem túlzás, ha azt mondom, Tibor nagyon ügyes a konyhában is, de a 13 éves Annabella lányunk szintén aktív résztvevője a háztartásnak.

- Mivel tartósan itthon vagyok a gyerekekkel, időm van, ezért is döntöttünk az állattartás mellett. Az még belefér a munkaidőmbe . Az pedig feltűnően nagy esemény volt nálunk, amikor a legújabb szerzeményünk, kávé-barna tehénkénk tiszta fehér borjút ellett. Az istállói ritkaságunk még az állatorvost, az inszeminátort is meglepte. Néztük a szemét, mert albínóra gondoltunk, ám az nem volt piros. A család kedvence, a gyerekektől nyomban a Hófehérke nevet kapta a boci - folytatja a családfő.

A tejnek és a tejfölnek, túrónak nagy keletje van a családban. Leginkább kevert túróként fogyasztják, sütemények töltelékeként használják, de a túrós csusza tejföllel meglocsolva szintén gyakori étek a családnál.

- Az ezen felüli tekintélyes mennyiséget pedig a helybeliek kérelmére házhoz viszik a gyerekek. Ezt szívesen fogadják az idősödő vásárlóink, akik közül többen éppen azért hagytak fel az állattartással, mert megöregedtek, s náluk nincs ki ellássa a jószágokat.

Ahhoz, hogy jó minőségű tejet adjanak teheneik, bőséges és tartalmas takarmányra van szükség. A kaszálónak minősülő kis területükön csak a zöldtakarmányt tudják megtermelni. Minden mást, ami kell az istállózáshoz, venniük kell.

- Az pedig az idén nagyon sokba kerül, a tavalyinak duplája lett az abraknak való, de a széna báláját is alaposan megdrágították, pedig 70-80 körbálára is szükség van évente. Különösen akkor fogy sok a takarmányfélékből, amikor Anikó az etető. Mert ő bőkezűen bánik a jószágokkal.

Az asszonynak viszont az a véleménye, hogy a jó bánást meghálálják a teheneik, gazdagon adják a tejet, egészséges borjakat ellenek.

- Mindent összegezve, nem lehet meggazdagodni belőle, de szépen megélni igen. Egy átlagkeresetnek valóval talán én is hozzájárulok a családi kasszához, és itthon vagyok a gyerekekkel - mondta búcsúzáskor Kovács Tibor.

Ezek is érdekelhetik